https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsko-za-snizovanim-emisi-co2-stoji-fotovoltaika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělsko: Za snižováním emisí CO2 stojí fotovoltaika

5.7.2011 02:21 | PRAHA (Ecomonitor)
Kdyby se množství solárními elektrárnami ušetřených skleníkových plynů porovnávalo pouze s uhelnými elektrárnami, dosáhlo by se čísla 1,9 milionů tun
Kdyby se množství solárními elektrárnami ušetřených skleníkových plynů porovnávalo pouze s uhelnými elektrárnami, dosáhlo by se čísla 1,9 milionů tun
Ve Španělsku je sedmnáct solárních elektráren, které v uplynulém roce 2010 fungovaly na plný výkon, informuje server Climaticocambio.com. Jejich provozem se za jeden rok ušetřilo 1 107 180 tun skleníkových plynů do atmosféry. Zmírnění dopadů na změny klimatu je tedy měřitelné.
 

Uvedená data vycházejí z produkce skleníkových plynů při výrobě elektřiny za použití fosilních paliv, která byla v roce 2010 nahrazena solární energií, uvádí Protermosolar, španělská asociace solárního průmyslu. Podle jejích dat se z fosilních paliv vyrobí 58,416 Gwh, z toho na uhlí připadá 24,843 GWh, 7,969 GWh na ropné deriváty nebo zemní plyn a 25,604 GWh na kombinované okruhy na zemní plyn.

Na každou kilowatthodinu vyrobenou elektrárnami na fosilní paliva připadá průměrně 0,56 kilogramu oxidu uhličitého. (V uhelné elektrárně to je 0,961 kg CO2, v elektrárně na zemní plyn či naftu se jedná o 0,828 kg CO2 a v elektrárně s kombinovaným okruhem 0,372 kg CO2.)

Kdyby se množství solárními elektrárnami ušetřených skleníkových plynů porovnávalo pouze s uhelnými elektrárnami, dosáhlo by se čísla 1,9 milionů tun, protože uhlí jako zdroj energie znečišťuje nejvíc. Zatímco ve vztahu k elektrárnám s kombinovaným okruhem by se jednalo jen o množství ve výši 744 000 tun.

Solární elektrárny ve Španělsku tak přispěly k tomu, že podle zprávy španělského ministerstva životního prostředí kleslo množství ověřených emisí skleníkových plynů v roce 2010 vzhledem k předešlému roku o 11,3 %. Největší pokles, 22,6%, byl zaznamenán právě v energetickém sektoru, který je zodpovědný za produkci 46,4 % celkových emisí.

Podle zprávy Davida Sanze „Las emisiones de CO2 que evita la energía solar“ zveřejněné na serveru Climaticocambio.com dne 6. června 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist