https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spatna-kvalita-ovzdusi-v-moravskoslezskem-kraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zhoršující se kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji

9.1.2017 11:57 | OSTRAVA (ČTK)
Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se dnes mezi 06:00 a 07:00 pohybovaly v regionu v rozmezí od 114 do 326 mikrogramů na metr krychlový.
Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se dnes mezi 06:00 a 07:00 pohybovaly v regionu v rozmezí od 114 do 326 mikrogramů na metr krychlový.
Kvalita ovzduší se v Moravskoslezském kraji dál zhoršuje. Povolený limit je překročen téměř všude, a to několikanásobně. Od neděle platí pro oblast Ostravska, Karvinska a celého Frýdecko-Místecka, včetně Třinecka, signál regulace. Znamená to, že některé průmyslové podniky musí omezit výrobu. Nejhorší situace je nyní ve Věřňovicích na Karvinsku. Čtyřiadvacetihodinové koncentrace prachu v ovzduší tam ráno dosáhly 326 mikrogramů na metr krychlový. Povolené maximum je přitom 50 mikrogramů. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
 

Podle aktuálních hodinových koncentrací je v Moravskoslezském kraji kvalita ovzduší většinou velmi špatná. Pouze v Opavě je označena jako špatná. Například ve Věřňovicích hodinové koncentrace polétavého prachu v ovzduší dnes ráno dosahovaly 472 mikrogramů na metr krychlový. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin nejsou překročeny.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se dnes mezi 06:00 a 07:00 pohybovaly v regionu v rozmezí od 114 do 326 mikrogramů na metr krychlový. Relativně nejlépe se dýchá obyvatelům Opavy a Studénky. Tamní stanice naměřily 114, respektive 170 mikrogramů. Na ostatních místech regionu jsou povolené limity překročeny ještě výrazněji.

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují v okamžiku, kdy hodnota 12hodinového průměru překročí 100 mikrogramů na krychlový metr a zároveň je předpověď meteorologických podmínek nepříznivá pro dalších 24 hodin. Regulace je pak další stupeň přijatých opatření. Vyhlašuje se v okamžiku, kdy 12hodinový průměr koncentrací částic PM10 u poloviny stanic překročí hodnotu 150 mikrogramů a ve čtyřiadvacetihodinovém výhledu se nepředpokládá jeho pokles. Některé průmyslové podniky v tomto případě musejí omezit výrobu. Například na Třinecku byla regulační smogová situace podle mluvčí Třineckých železáren Petry Juráskové vyhlášena v neděli poprvé po třech letech. Pro huť to znamená zavést omezující podmínky na čtyřech hlavních výrobních zařízeních.

"Týká se to koksovny, aglomerace, vysokých pecí a kyslíko-konvertorové ocelárny, kde nyní platí regulační opatření, jichž je celá řada. Od četnějších kontrol zdrojů emisí, přes omezení některých prašných činností až po regulaci výroby," vysvětlil Radim Klimša, který je v Třineckých železárnách zodpovědný za oblast životního prostředí.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. V této zimní sezoně se region potýká se smogem už od konce loňského roku. Kvalitu ovzduší ovlivňuje průmysl, doprava i topení v domácnostech, ale také škodliviny, které vítr přináší z Polska. Lidem meteorologové doporučují, aby se při pobytu pod širým nebem vyhnuli zvýšené fyzické zátěži spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučují také co nejvíce omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
mtk dvc hj mha
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist