https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spatne-pocasi-prineslo-capum-pohromu-vetsina-mladat-zahynula
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Špatné počasí přineslo čápům pohromu, většina mláďat zahynula

25.7.2013 01:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle ochránců přírody je velmi pravděpodobné, že i mláďata, která jsou v současné době ještě na hnízdě, nebudou úspěšně vyvedena všechna.
Podle ochránců přírody je velmi pravděpodobné, že i mláďata, která jsou v současné době ještě na hnízdě, nebudou úspěšně vyvedena všechna.
Foto | Jan Kašinský / Záchranná stanice Bartošovice
Letošní chladné a deštivé jaro znamenalo pro čápy bílé pohromu. Na většině hnízd v České republice mláďata zahynula, případně čápi vůbec nezahnízdili. Podle Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) jde o tragédii, která nemá v historii obdoby.
 

Populace čápů bílých monitorují každoročně ochránci přírody z Roudnice na Labem na 285 lokalitách 25 okresů České republiky. Na hnízdech 15 sledovaných okresů letos našli téměř pětkrát méně mláďat než v loňském roce, v  10 okresech dokonce ani jedno živé mládě.

Podle ochránců přírody je navíc velmi pravděpodobné, že i mláďata, která jsou v současné době ještě na hnízdě, nebudou úspěšně vyvedena všechna. Celkové vyhodnocení letošního hnízdění čápů bílých bude provedeno až na podzim.

Výsledky vycházejí z programu Českého svazu ochránců přírody na mapování a ochranu čápů, jehož součástí je i rozsáhlý průzkum čapích populací a péče o čapí hnízda. V rámci průzkumu se vyhodnocují klimatické a antropogenní vlivy na úspěšnost hnízdění, složení potravy nebo jejich chování.

"Bylo například zjištěno, že dospělí čápi chrání narozená ptáčata roztaženými křídly před silným sluncem nebo prudkým deštěm, nebo třeba to, že přestože jsou čápi považováni za striktní masožravce, v žaludcích některých mrtvých mláďat byla objevena i bylinná strava,“ říká Stanislav Chvapil, odborný garant programu.

Podle něj je důležitá i péče o čapí hnízda, protože míst jako jsou komíny, střechy, stožáry a vysoké stromy, kde by tito ptáci mohli přirozeně zahnízdit, postupně ubývá. "Je-li hnízdo příliš zarostlé náletovými a jinými bylinami, moc vysoké nebo nakloněné, je ho potřeba upravit, vyčistit, snížit, aby čápi na hnízdo další rok opět přiletěli," vysvětluje Chvapil.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist