https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spojene-staty-dal-podle-kerryho-chteji-dokoncit-ttip-jeste-letos
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spojené státy dál podle Kerryho chtějí dokončit TTIP ještě letos

18.7.2016 12:34 | BRUSEL (ČTK)
Cílem Spojených států je i nadále ještě letos uzavřít jednání s Evropskou unií o rozsáhlé smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). V Bruselu to dnes prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry, který jednal se svými protějšky z unijních zemí. Smlouva by podle něj navíc mohla pomoci omezit případné negativní dopady očekávaného britského odchodu z Evropské unie.
 

"Významný trh" mezi USA a EU, který by dohodou vznikl, by měl mít podle Kerryho schopnost působit jako jistý polštář a změkčovat negativní dopady brexitu. Podpořit by naopak měl libovolné nové uspořádání, které si mezi sebou v budoucnu Londýn a unie vyjednají.

Na tom, aby takový přechod k nové podobě vzájemného uspořádání byl co nejhladší, mají podle amerického ministra zahraničí zájem jak Britové a další země unie, ale také Spojené státy. Kerry dnes zdůraznil, že všechny tyto strany mají společné hodnoty a cíle, intenzivně navzájem spolupracují a spolupracovat budou i nadále.

Kerry dnes také v Bruselu zopakoval sdělení, které Evropě na nedávném summitu NATO ve Varšavě jednoznačně řekl americký prezident Barrack Obama, tedy, že Evropa se může na svého amerického spojence nadále plně spoléhat.

Se smlouvou TTIP se podle Kerryho v současnosti pojí "určitá mytologie". Je prý proto prací diplomatů zajistit dostatečnou informovanost lidí o faktech, která s ní souvisejí.

O smlouvě, která by vytvořila největší prostor volného obchodu na světě, se vyjednává už tři roky. Obě strany dávají najevo zájem uzavřít ji ještě v letošním roce, i když z některých evropských hlavních měst se ozývají i daleko skeptičtější hlasy. V pořadí už 14. vyjednávací kolo skončilo v Bruselu minulý týden.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist