https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolana-vypsala-tendr-na-upravy-spojene-se-zmenou-vyroby-chloru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolana vypsala tendr na úpravy spojené se změnou výroby chloru

28.9.2016 14:36 | NERATOVICE (ČTK)
Spolana vypsala tendr na úpravy spojené se změnou výroby chloru. Jde o přechod na novou, ekologičtější metodu, při které se nepoužívá rtuť. Nynější, takzvanou amalgámovou metodu kritizují ekologové, například sdružení Arnika před několika dny vyzvalo vedení Spolany, aby co nejdříve seznámilo veřejnost se svými záměry a podniklo kroky k přechodu na moderní technologii výroby chloru. ČTK o tom informovalo sdružení a mluvčí chemičky Mikuláš Duda.
 

O ukončení výroby chloru pomocí rtuti do poloviny roku 2017 se Spolana se středočeským hejtmanstvím dohodla v roce 2013. Do tohoto termínu má chemička platné povolení. Poté bude výroba PVC (polyvinylchloridu) podle mluvčího zajišťována z externě dodávaných surovin. Nyní je vypsaný tendr na úpravy provozu. "Stavební povolení je vydáno a realizační projekt je zpracován," uvedl mluvčí. Výši investice chemička zatím nezveřejnila.

Sdružení Arnika loni vyhlásilo Spolanu Skokanem roku. Oproti ostatním podnikům v roce 2014 chemička zvýšila množství vypouštěných emisí do ovzduší a vody, podle sdružení šlo téměř o 41 tun rakovinotvorných či takto potenciálně nebezpečných látek, což je zhruba o 4000 kilogramů více než předloni.

Vedení chemičky na to reagovalo, že je třeba si uvědomit, že Spolana je jedinou společností v České republice zpracovávající trichlorethylen daným způsobem a je jediným výrobcem kaprolaktamu v ČR. Zavedení nové technologie má snížit i emise oxidu siřičitého a oxidů dusíku. Chemičce se také mimo jiné od roku 2011 daří snižovat emise rtuti o desítky procent. "Při porovnání srovnatelného období, tj. leden až srpen 2015 a 2016 došlo k dalšímu výraznému snížení emisí rtuti v hale amalgámové elektrolýzy," doplnil Duda. Množství rtuti v odpadní vodě vypuštěné ze Spolany podle něj dlouhodobě splňuje limit platný pro pitnou vodu (1 mikrogram na litr).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist