https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spotreba-vody-v-usteckem-kraji-mirne-stoupla-roste-i-jeji-cena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spotřeba vody v Ústeckém kraji mírně stoupla, roste i její cena

15.5.2016 10:49 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Spotřeba pitné vody v Ústeckém kraji loni nepatrně vzrostla, zároveň neustále stoupá její cena. Od roku 2008 platí obyvatelé Ústeckého kraje za metr krychlový vody v průměru nejvíce v České republice. Vyplývá to z informací, které zveřejnila krajská pobočka Českého statistického úřadu.
 

Pitné vody bylo loni v Ústeckém kraji do vodovodů pro veřejnou potřebu dodáno zhruba 50 milionů metrů krychlových. V porovnání s rokem 2014 to byl nárůst téměř o dvě procenta.

Na obyvatele kraje a den dodavatelé fakturovali v průměru 126 litrů, meziročně o 1,1 procenta víc. Pokud by se počítala jen voda dodaná domácnostem, průměr fakturovaný na osobu a den proti roku 2014 klesl o 1,3 procenta na zhruba 89 litrů. Spotřeba vody klesá od 90. let 20. století. V roce 1993 byla spotřeba zhruba 160 litrů na osobu a den.

Cena pitné vody na severu Čech naopak každoročně roste. Za vodné v roce 2006 platili lidé 28,13 koruny a letos dávají 49,68 koruny za metr krychlový. Cena vodného i stočného dohromady stoupla za deset let o 45,5 Kč na letošních 98 korun za metr krychlový.

Vodou zásobuje většinu obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje Severočeská vodárenská společnost (SVS). Vliv na cenu má podle firmy, jejíž akcie drží celkem 458 severočeských měst a obcí, pokles spotřeby vody nebo to, že nestoupá počet obyvatel a naopak roste rozsah majetku. Od vzniku společnosti v roce 1993 počet kilometrů vodovodů SVS stoupl o čtvrtinu, což je zhruba 8900 kilometrů, u kanalizací o 56 procent na 3900 kilometrů. Společnost využívá peníze na obnovu majetku, který stárne. Letos naplánovala investice za 1,27 miliardy korun.

Celkem 97,5 procenta obyvatel kraje má podle údajů statistického úřadu vodu z vodovodu. Celorepublikový průměr je 94,2 procenta. Na kanalizaci je napojeno 83,5 procenta lidí na severu Čech. Od roku 2005 se cena stočného v kraji téměř zdvojnásobila. Za samotné stočné platí letos obyvatelé regionu 48,32 koruny za metr krychlový.

Podíl ztrát vody v potrubí je v celorepublikovém průměru 16,8 procenta, v Ústeckém kraji se ke spotřebiteli nedostane plná čtvrtina vyrobené vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist