https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/srazka-letadla-s-orlem-belohlavym-si-vyzadala-ctyri-zivoty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA: Srážka letadla s orlem bělohlavým si vyžádala čtyři životy

5.5.2016 08:51 | WASHINGTON (ČTK)
Srážka malého letounu s orlem bělohlavým si zřejmě poprvé v dějinách amerického civilního letectví vyžádala lidské životy. O nehodě, která se stala minulý měsíc u města Anchorage na Aljašce, dnes informovala agentura AP s odvoláním na vyšetřovatele. Orel bělohlavý je státním symbolem Spojených států.
 

Letoun Cessna 172 se čtyřmi lidmi na palubě se 20. dubna po střetu s dravcem zřítil do lesa, kde shořel. Při zkoumání příčin neštěstí našli vyšetřovatelé v troskách letounu zbytky peří a tkáně z dravce a dospěli k předběžnému závěru, že srážka s mladým orlem mohla být prvotní příčinou pádu stroje.

Vyšetřovatel Shaun Williams z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) poznamenal, že srážky letadel s orlem se již staly, ale způsobily jen vážná zranění pasažérů. Nehoda u Anchorage je ale první se smrtelnými následky. V letadle zahynuli dva piloti ve věku 64 a 20 let i dva cestující ve stáří 36 a 27 let. Prováděli letecké snímkování pro soukromou firmu.

Orel bělohlavý figuruje ve státním znaku USA od roku 1782. Zobrazen je i na zadní straně několika mincí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist