https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stanice-pavlov-se-zahajenim-sezony-predstavi-nove-ekocentrum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stanice Pavlov se zahájením sezony představí nové ekocentrum

17.4.2016 10:56 | PAVLOV (ČTK)
Stanice v Pavlově, která pečuje o handicapovaná zvířata z Vysočiny, už má i ekocentrum. Zlepší se podmínky pro vzdělávací programy, jichž se v Pavlově minulý rok zúčastnilo přes 2200 dětí ze 68 škol. Ekocentrum si lidé mohou prohlédnout v sobotu 23. dubna při zahájení letošní návštěvnické sezony ve stanici. ČTK to řekl její ředitel Zbyšek Karafiát. Ve stanici teď žije 110 zvířat, kupříkladu vydry, liška, orli, sovy, labutě a čápi.
 

Na ekologickou výchovu se v Pavlově zaměřují stále více, a to i proto, že počty zvířat umisťovaných ve stanici stoupají. "Myslíme si, že jediná možnost, jak to trochu zabrzdit, je naučit lidi, jak se k těm zvířatům mají chovat," řekl Karafiát. Zvířata jsou často zraněna zbytečně, třeba proto, že lidé při procházkách nedohlédnou na své psy. Někdy se také snaží zachránit mláďata, u nichž to není potřeba, uvedl ředitel.

Pro výuku zatím ve stanici nebylo vhodné místo. Ekocentrum vzniklo rekonstrukcí zchátralé vily z 30. let minulého století stojící v areálu stanice. Kdysi patřila sklářské rodině Císařů. Ochránci přírody budovu díky evropské dotaci vykoupili a opravili. Stálo to přes osm milionů korun.

Pracovníci stanice nyní připravují vypuštění ježků a netopýrů zpátky do přírody. Tentokrát jich podle ředitele zimovalo ve stanici rekordně málo, protože se díky teplé zimě většinou obešli bez pomoci lidí. "Začíná frmol s mláďaty. Už tu máme první zajíčky, veverku a lidé volají ohledně malých kosů," řekl.

Program k zahájení nové sezony v pavlovské stanici se 23. dubna bude konat od 10:00 do 16:00. Zahrnuje komentované prohlídky, projížďky na koních i ukázky sokolnictví. Podrobnosti jsou na webu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist