https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starosta-kaceni-v-parku-v-pelhrimove-je-nutne-kvuli-bezpecnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kácení v parku v Pelhřimově je podle starosty nutné kvůli bezpečnosti

17.5.2016 14:54 | PELHŘIMOV (ČTK)
Podle starosty, jenž je sám řadu let lesníkem, má město k dispozici také ornitologický posudek. "Odborník vyhledal stromy z hnízdy, tam se případně ořežou jen některé větve a zbytek se pokácí až potom, kdy ptáci vyvedou mladé. Nebudeme teď kácet všechny stromy, ale jen ty, které představují největší nebezpečí," řekl
Podle starosty, jenž je sám řadu let lesníkem, má město k dispozici také ornitologický posudek. "Odborník vyhledal stromy z hnízdy, tam se případně ořežou jen některé větve a zbytek se pokácí až potom, kdy ptáci vyvedou mladé. Nebudeme teď kácet všechny stromy, ale jen ty, které představují největší nebezpečí," řekl
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kácení pěti desítek stromů, které dnes začalo v Městských sadech v Pelhřimově, se nelíbí ochráncům přírody. Argumentují tím, že na nich hnízdí mnoho ptáků, kteří právě vyvádějí mláďata, a kácení pro ně může znamenat zbytečnou smrt. Podle starosty Františka Kučery (ČSSD) je kácení nezbytné z hlediska bezpečnosti.
 

"Nehodnotím důvody kácení, ale kácet ve dnech vyvádění ptačích mláďat považuji nejen já za barbarský čin a je pro mne zarážející, že na to nikdo nemyslel," uvedl Pavel Koubek ze spolku Zelené srdce. Kácení podle něj bude znamenat zbytečnou smrt mnoha ptačích mláďat. Ve stromech podle něj může sídlit i letní kolonie netopýrů, kteří patří mezi zvláště chráněné druhy, a i oni mají nyní období rozmnožování.

Jana Vitnerová z organizace Arnika nevěří tomu, že nebylo možné naplánovat kácení v době vegetačního klidu. "Obnova parku, při které bude vysazeno více, než je nutné pokácet, je principiálně dobrá věc. Projekt revitalizace je ale podle mého názoru připraven špatně, naprosto bezohledně k životnímu prostředí," uvedla Vitnerová.

Město má podle Kučery na všechny stromy v parku vypracované posudky. Téměř 50 z nich je ve vážném stavu a odborníci je doporučili pokácet, u dalších je třeba udělat zdravotní řezy. "Posudky byly hotové až nyní na jaře. Zvažovali jsme i odsunutí kácení na podzim, ale před 14 dny tam dva stromy spadly, jeden měl dokonce úplně uhnilé kořeny," řekl Kučera ČTK. Parkem podle starosty projdou denně desítky lidí, školní děti tam chodí běhat. "Člověk musí zvažovat priority, za případné zranění nebo usmrcení by neslo odpovědnost město," řekl Kučera.

Podle starosty, jenž je sám řadu let lesníkem, má město k dispozici také ornitologický posudek. "Odborník vyhledal stromy z hnízdy, tam se případně ořežou jen některé větve a zbytek se pokácí až potom, kdy ptáci vyvedou mladé. Nebudeme teď kácet všechny stromy, ale jen ty, které představují největší nebezpečí," řekl starosta. Radnice podle něj celou věc konzultovala také s inspekcí životního prostředí.

Město má projekt celkové revitalizace Městských sadů, který by se měl uskutečnit do dvou let. Kromě obnovy cestní sítě, výměny mobiliáře a veřejného osvětlení počítá také s náhradní výsadbou minimálně dvojnásobného množství stromů, keřů a dalších rostlin.


reklama

 
Jaroslav Buček
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist