https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-chce-od-eu-44-milionu-jako-kompenzace-za-ptaci-chripku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát chce od EU 44 milionů jako kompenzace za ptačí chřipku

31.5.2017 07:00 | PRAHA (ČTK)
Choroba se na území ČR letos vyskytla zhruba po deseti letech. Zatímco v roce 2007 byla na malé části státu, letos se rozšířila po celém území. V republice kvůli chorobě veterináři utratili zhruba 100.000 ptáků.  / ilustrační foto
Choroba se na území ČR letos vyskytla zhruba po deseti letech. Zatímco v roce 2007 byla na malé části státu, letos se rozšířila po celém území. V republice kvůli chorobě veterináři utratili zhruba 100.000 ptáků. / ilustrační foto
Foto | Gidzy / Flickr
Stát chce jako kompenzaci od Evropské komise více než 44 milionů korun za odškodňování chovatelů a náklady spojené s ptačí chřipkou. Včera to novinářům řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Jde zatím o předběžné vyhodnocení nákladů.
 

Poslední české ohnisko z celkových 39 bylo vyhlášené na konci března, přičemž koncem dubna veterináři zrušili již všechny ochranné zóny v okolí ohnisek. V republice kvůli chorobě veterináři utratili zhruba 100.000 ptáků. V celé Evropské unii platí jednotná nákazová opatření k této chorobě, proto část nákladů platí Evropská komise.

"Jde o to, co nám přiznají. Žádosti chodí ze všech členských států," řekl Semerád. Přes 36 milionů korun jsou kompenzace pro chovatele, necelých osm milionů korun chce stát na provozních nákladech za usmrcování ptáků, čištění a desinfekci nebo za přepravu materiálu a mrtvých zvířat.

Podle Semeráda byla kromě drobných komunikačních problémů nebo s výkazy do informačního systému nákaza na českém území zvládnuta dobře. Správa kvůli tomu, že bylo větší množství veterinářů v terénu i v mrazech, nyní nakoupí například vhodné prádlo.

S chovateli zahájili veterináři dvě správní řízení kvůli porušení biologické bezpečnosti v chovech.

Dříve ministerstvo zemědělství avizovalo, že by mohlo vládu požádat o zvýšení svého rozpočtu až o 70 milionů korun. Přes 31 milionů korun, které měl letos resort na boj se zvířecími chorobami, již utratil. Peníze následně částečně uhradí Evropská unie. "Konečná výše finančních prostředků, které Evropská komise v rámci refundace ČR vyplatí, bude známa nejdříve v příštím roce," řekla nedávno ČTK mluvčí úřadu Markéta Ježková.

Choroba se na území ČR letos vyskytla zhruba po deseti letech. Zatímco v roce 2007 byla na malé části státu, letos se rozšířila po celém území.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist