https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-kvuli-vladnimu-narizeni-ziska-jen-zlomek-ceny-lithia-varuje-greenpeace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát kvůli vládnímu nařízení získá jen zlomek ceny lithia, varuje Greenpeace

11.10.2017 10:25 | PRAHA (ČTK)
O těžbě lithia na Cínovci v Krušných horách by se dnes mělo diskutovat i na vládní a senátní úrovni. Podle výpočtů organizace by tak podle současných pravidel stát získal během 21 let za těžbu pouze 0,9 miliardy korun. Na snímku pegmatit vytěžený v dole Rožná na Vysočině.
O těžbě lithia na Cínovci v Krušných horách by se dnes mělo diskutovat i na vládní a senátní úrovni. Podle výpočtů organizace by tak podle současných pravidel stát získal během 21 let za těžbu pouze 0,9 miliardy korun. Na snímku pegmatit vytěžený v dole Rožná na Vysočině.
Stát kvůli nízkým těžebním poplatkům získá jen 0,66 procenta tržní ceny lithia, varuje ekologická organizace Greenpeace. Je to kvůli vládnímu nařízení z loňského roku, podle kterého se úhrada stanovuje z čistého kovu, nikoliv ze sloučeniny uhličitanu lithného, jež se běžně obchoduje na světových trzích. Na dnešní tiskové konferenci to řekl vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.
 

Podle výpočtů Greenpeace by tak podle současných pravidel stát získal během 21 let za těžbu pouze 0,9 miliardy korun. Podle mluvčího Českého báňského úřadu (ČBÚ) nelze však výši peněz, které stát za dobývání získá, přesně specifikovat. O těžbě lithia na Cínovci v Krušných horách dnes jednala i vláda, která zamítla návrh hnutí ANO zrušit memorandum o těžbě lithia, jež minulý týden uzavřel ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou těžařskou firmou EMH. Sporem se dnes bude zabývat také Senát a v pondělí se k témuž uskuteční mimořádná schůze Poslanecké sněmovny.

Podle Rovenského došlo ke změně nařízení vlády na návrh Českého báňského úřadu, samotnou předlohu pak na vládní stůl dalo ministerstvo průmyslu a obchodu za ministra Jana Mládka (ČSSD). Podle Rovenského ale nejspíš sám ministr nevěděl o poznámce pod přílohou dokumentu, která stanoví, že se úhrada za těžbu platí u uranu, cesia, cínu, právě lithia a dalších kovů pouze za váhu čistého dobytého kovu. Autory návrhu jsou podle Rovenského ústřední báňský inspektor František Ševčík a tehdejší právník odboru hornictví ministerstva Kamil Dočkal. Až do loňského roku přitom platila původní úprava z 90. let, podle které byla úhrada deset procent tržní ceny z prvního odbytového produktu, tedy z uhličitanu lithného.

Rozhodnutí o změně poplatků bylo podle mluvčího ČBÚ Bohuslava Machka ale správné. Nelze totiž podle něho odhadnout, zda by za starší metodiky získal stát více nebo méně peněz, protože zkušenosti s těžbou této rudy stát nemá. Stará metodika byla podle něj nespravedlivá k těžařským společnostem, protože rozptýlení lithia v hornině může být skoro nulové nebo v řádu procent. "Jednoznačně jsme na základě svých předchozích zkušeností a na základě spravedlivosti stanovili sazbu na čistý kov. Tento systém je transparentnější, přesvědčivější, vymahatelnější a měřitelnější. Jednoznačně se stavíme za to, že budeme vybírat úhradu za vytěžený čistý kov bez ohledu na to, jaká je kovnatost," řekl ČTK Machek. Ministerstvo průmyslu dnes ČTK sdělilo, že své stanovisko poskytne zřejmě ve čtvrtek.

Podle hnutí se plánuje na Cínovci vytěžit během 21 let asi 38,8 milionu tun rudy. Při ceně 14.250 amerických dolarů za tunu uhličitanu by tak její cena měla být celkem 137,7 miliardy Kč. Organizace proto podporuje návrat k poplatku deseti procent z vydobyté rudy, čímž by podle Greenpeace stát získal 13,8 miliardy korun, které by pak mohl mj. investovat do regionu.

Jednoduchá náprava však podle Rovenského není možná, protože sněmovna odsouhlasila v novele horního zákona, že se nebudou zvyšovat úhrady za vydobytý nerost v nejbližších pěti letech. Musela by tak být schválena nejdříve novela zákona.

Ke změně pravidel úhradového nařízení nebylo podle organizace Greenpeace navíc vedené standardní připomínkové řízení, ani nebyla vytvořená dopadová studie. "Je to nařízení vlády, které prošlo klasickým standardním legislativním procesem, tvůrcem tohoto nařízení vlády bylo ministerstvo průmyslu a obchodu. My, jako Státní báňská správa, jsme se nepodíleli na výši sazeb za vytěžené nerosty nerostu, pouze na systému výběru, protože jsme správci daně," rozporuje tvrzení organizace Machek.

Greenpeace se zároveň také domnívá, že není možné odebrat ložisko firmě Geomet, kterou vlastní australská společnost European Metals Holdings (EMH), protože by to vedlo k mezinárodní arbitráži, kterou by ČR s velkou pravděpodobností prohrála. Podle zákona má totiž firma, která provedla na vlastní náklady průzkumné práce u ložiska, přednostní právo na dobývání.

Memorandum o těžbě lithia podepsal před týdnem ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) s EMH. Zatímco hnutí ANO hovoří o skandálu, podle sociálních demokratů se hnutí předsedy Andreje Babiše snaží rozdmýcháváním kauzy překrýt své problémy. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v úterý řekl, že očekává, že vláda záležitost projedná.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist