https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-ma-pro-obce-v-narodnich-parcich-pripraveno-50-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát má pro obce v národních parcích připraveno 50 milionů Kč

17.2.2017 11:40 | PRAHA (ČTK)
Obce v národních parcích budou moci využít až 50 milionů korun na nové chodníky nebo odstavná parkoviště.
Obce v národních parcích budou moci využít až 50 milionů korun na nové chodníky nebo odstavná parkoviště.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Obce v národních parcích budou moci využít až 50 milionů korun na nové chodníky nebo odstavná parkoviště. Ministerstvo životního prostředí vyhlásí v červnu výzvu, informoval dnes resort v tiskové zprávě. Administrace žádostí by se měla zjednodušit, obce by tak dodávaly úplnou dokumentaci projektů pouze v případě, že budou mít jistotu, že na jejich záměr stát přispěje.
 

Od roku 2010 vyhlásil stát tuto výzvu z národního programu Životní prostředí čtyřikrát, přerozdělit se mohlo až 230 milionů korun. Stát nakonec vyplatil 66,4 milionu korun. Nyní se snaží zjednodušit administrativu, nejprve by se měly shromáždit náměty obcí. "V rámci druhého kola pak vyzveme ty obce, jejichž projektové náměty byly posouzeny kladně, k podání plné žádosti," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. O peníze můžou žádat také svazky obcí nebo správa národního parku.

Dotace bude možné použít i na úpravy veřejných prostranství sloužících k pořádání místních akcí, na solární veřejné osvětlení nebo na opatření ke snížení světelného znečištění. Cílem je zlepšit kvalitu života místních obyvatel, ale také přilákat do parků další turisty, uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Možnost financování obcí v parcích se v poslední době stalo politickým tématem. V úterý by měli poslanci hlasovat o návrhu zákona o národních parcích. Ministerstvo podporuje sněmovní verzi, například prezident Miloš Zeman ale senátní verzi, kde je ochrana přírody v národních parcích na stejné úrovni jako udržitelný rozvoj samospráv nebo turistika. Podle Brabce je lepší sněmovní verze, která dává ochranu přírody na první místo.

Senátní verzi kritizovali i ředitelé národních parků. Podle nich tento návrh pravidel pro všechny čtyři národní parky narušuje samotnou podstatu pojmu národní park a právní situaci v ochraně národních parků by vrátil o 30 let zpátky. Dnes ekologové uveřejnili dopis zástupců 21 nevládních slovenských organizací, které také chtějí, aby poslanci zamítli senátní návrh.

Senát chce v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Podle prezidenta senátní verze lépe chrání zájmy šumavských obcí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist