https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-uz-nema-platit-statu-za-ujmy-kvuli-ochrane-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát už nemá platit státu za újmy kvůli ochraně přírody

22.2.2016 08:45 | PRAHA (ČTK)
Náhrada újmy za ztížení hospodaření u Lesů ČR nebo dalších je například za nekácení stromů v chráněných krajinných oblastech. Lesy ČR a agentura ochrany přírody v minulosti vedly přes 100 soudních sporů
Náhrada újmy za ztížení hospodaření u Lesů ČR nebo dalších je například za nekácení stromů v chráněných krajinných oblastech. Lesy ČR a agentura ochrany přírody v minulosti vedly přes 100 soudních sporů
Foto | Faragas / Wikimedia Commons
Stát už nebude státním organizacím platit mnohamilionová odškodnění za to, že je při hospodaření omezuje ochrana přírody. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) navrhuje v novele zákona o ochraně přírody a krajiny zrušit náhrady, které si státní organizace dříve musely navzájem platit za komplikace při zemědělském nebo lesním hospodaření. Jednou z nich byl i spor mezi podnikem Lesy ČR a Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR), které se spolu několik let soudily. Nejen Lesy ČR ale s novelou nesouhlasí, na vládu míří návrh s několika rozpory.
 

Újma, kterou by mohly požadovat instituce spravující státní pozemky po ministerstvu, byla vyčíslena až na 350 milionů korun za rok, pokud by se tedy uplatnila na všechny státní pozemky.

MŽP chce novelou odstranit zbytečné přesouvání státních peněz. Na většině státních pozemků hospodaří Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ČR nebo agentura ochrany přírody. "Je to důležité pro to, aby se odstranila nerovnost, kterou v zákoně máme," řekl ČTK k návrhu zákona náměstek ministra životního prostředí Vladimír Mana.

Dodal, že Lesy ČR majetek získávají zdarma, kdežto jakýkoliv jiný vlastník si ho kupuje nebo dědí. "V okamžiku, kdybychom už takhle nerovné postavení ještě zvýrazňovali tím, že i tomu státnímu vlastníkovi budeme újmu dávat stejně jako tomu soukromému, který si les musel koupit, tak je to skutečně zhoršování nerovného postavení," tvrdí Mana.

Náhrada újmy za ztížení hospodaření u Lesů ČR nebo dalších je například za nekácení stromů v chráněných krajinných oblastech. Lesy ČR a agentura ochrany přírody v minulosti vedly přes 100 soudních sporů. Lesy požadovaly po agentuře proplacení náhrad újmy za ztížení hospodaření. Každoročně uplatňují náhradu újmy kolem o 72,5 milionu korun. S novelou zákona nesouhlasí. Podle podniku by došlo k výraznému znevýhodnění státních subjektů v současném i budoucím uplatňování náhrad.

"Ve srovnání s národními parky, kde je újma kompenzována dotacemi, Lesy České republiky naprostou většinu opatření již nyní financují z vlastních prostředků," sdělila ČTK mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Pokud by novela začala platit, způsobila by také podle důvodové zprávy například Vojenským lesům škodu až 30 milionů ročně.

Jen podávání žádostí stojí Lesy ČR ročně 900 000 korun, uvedl Mana, agentura ochrany přírody na administrativě utrácí 3,7 milionu korun. "Které platíme vlastně zbytečně. Jen že se z jedné státní kapsy přelejou peníze do druhé," řekl. Lesnicko-dřevařská komora ČR se však obává toho, že orgány ochrany přírody by mohly na státních pozemcích požadovat další omezení hospodaření a omezovat těžbu dříví, novela může mít prý dopady i na hospodářské subjekty jiných resortů.

Agentura ochrany přírody ale návrh podporuje. Její ředitel František Pelc ČTK řekl, že novelu akceptovala i Legislativní rada vlády. "Jsme přesvědčeni, že je nešťastný nástroj, když stát státu vyplácí náhradu újmy," konstatoval. Dodal, že náhrady pro Lesy ČR za několik let vyrostly na 300 milionů korun.


reklama

 
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist