https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-garance-za-ekologicke-skody-loni-klesly-na-154-mld-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní garance za ekologické škody loni klesly na 154 miliard Kč

19.8.2016 09:25 | PRAHA (ČTK)
Staré ekologické zátěže jsou pozůstatek hospodaření před rokem 1989.
Staré ekologické zátěže jsou pozůstatek hospodaření před rokem 1989.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci loňského roku 153,7 miliardy korun. Ve srovnání s koncem roku 2014 tak garance klesly o více než 33 miliardy korun. Vyplývá to z pravidelného materiálu, které ministerstva financí zveřejnilo na internetu.

 

Od roku 1991 do konce roku 2015 ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za více než 175,7 miliardy korun. Ty se postupně upřesňují, na konci roku 2014 činily 207,7 miliardy korun.

Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže. MF již čelí žalobě kvůli zadávání zakázek na odstranění starých ekologických škod, a to od firmy SAP Mimoň. Podle ministerstva bylo ovšem soudní jednání odvoláno a odročeno na neurčito. "V současnosti probíhají jednání o možném smírném řešení sporu," uvedl dnes úřad.

Ve srovnání s koncem roku 2014 se o pět snížil počet subjektů, se kterými má MF uzavřenou smlouvu. Aktuálně tak má MF smlouvu se 167 firmami. Seznam společností s platnou ekologickou smlouvu zveřejňuje MF na internetu.

Loni v listopadu uvedl ministr financí Andrej Babiš, že ministerstvo financí je schopné ušetřit na ekologických zakázkách zhruba polovinu dříve předpokládaných výdajů. MF by tak mělo ušetřit na odstranění starých ekologických škod 25 až 30 miliard korun ve srovnání s vítěznou nabídkou 57 miliard Kč v tendru na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou z roku 2008. Tuto zakázku vypsalo MF za ministra financí Miroslava Kalouska, vláda Petra Nečase ji ale v roce 2011 zrušila.

Stát tak nyní pokračuje v dosavadní praxi, která spočívá ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist