https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-o-prodlouzeni-licence-na-glyfosat-nakonec-nehlasovaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU o prodloužení licence na glyfosát nakonec nehlasovaly

25.10.2017 23:27 | BRUSEL (ČTK)
Expertní skupina složená ze zástupců členských zemí EU dnes odložila rozhodnutí o prodloužení licence kontroverzního herbicidu glyfosát.
Expertní skupina složená ze zástupců členských zemí EU dnes odložila rozhodnutí o prodloužení licence kontroverzního herbicidu glyfosát.
Expertní skupina složená ze zástupců členských zemí EU dnes odložila rozhodnutí o prodloužení licence kontroverzního herbicidu glyfosát, oznámila dnes mluvčí Evropské komise Anca Paduraduová. Komise podle ní nyní situaci zváží s ohledem na trvající rozdílné postoje zemí a oznámí nové datum jednání skupiny.
 

"Komise chce najít řešení, které bude mít co nejširší podporu a zajistí co nejvyšší úroveň ochrany lidského zdraví i životního prostředí, založené na vědeckých datech," podotkla mluvčí. Experti členských států se už v tomto měsíci jednou neshodli. Bez obnovy by licence skončila na konci letošního roku. Komise původně navrhovala desetiletou obnovu licence, podle agentur nyní období zkrátila na pět až sedm let.

Chemickou látku glyfosát, která se používá v přípravcích na odstraňování plevele, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný. Látka je aktivní složkou například herbicidu Roundup společnosti Monsanto.

Europoslanci už v úterý ve Štrasburku schválili nezávaznou rezoluci, ve které požadují úplný zákaz používání látky do konce roku 2022. Co nejdříve chtějí také zakázat po celé Evropě používání glyfosátu před sklizní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist