https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/steinmeier-v-obchodnich-jednanich-eu-a-usa-jeste-zbyva-prace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Steinmeier: V obchodních jednáních EU a USA ještě zbývá práce

30.8.2016 17:53 | BERLÍN (ČTK)
Tempo jednání o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy je po třech letech rozhovorů stále nejasné a oběma stranám zbývá práce při dojednávání potřebných standardů a postupů. Řekl to německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Jeho vládní kolega, německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel uvedl, že rozhovory o rozsáhlé obchodní dohodě ukončila neochota Američanů přistoupit na kompromis.
 

Obě strany mají nadále "velmi daleko" k vysoké kvalitě standardů a postupů, které si Brusel dokázal vyjednat v samostatné dohodě o volném obchodu s Kanadou, řekl šéf německé diplomacie před tisícovkou diplomatů a podnikatelů na konferenci německého ministerstva zahraničí.

Tempo rozhovorů o rozsáhlém obchodním paktu zůstává podle ministra nejasné, a to nejen kvůli obezřetnosti, ke které vybízejí oba američtí prezidentští kandidáti Hillary Clintonová a Donald Trump.

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel v neděli řekl, že rozhovory v podstatě zkrachovaly, jen si to nikdo nechce připustit. Zástupci Evropské komise i mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové jeho tvrzení v pondělí odmítli.

Dnes ministr Gabriel prohlásil, že Spojené státy rozhovory v podstatě ukončily, protože Washington nebyl připraven dohodnout se na kompromisu se svými evropskými protějšky. Žádné oficiální prohlášení, že jednání skončila bez dohody, ministr nečeká.

"Domnívám se, že Američané TTIP aktivně ukončili. Nepozoruji žádnou ochotu dohodnout se s Evropany na kompromisu," prohlásil podle agentury Reuters ministr na tiskové konferenci. Šance na dosažení dohody před listopadovými prezidentskými volbami v USA podle něj nejsou.

Gabriel je předsedou sociálnědemokratické SPD, která tvoří spolkovou vládu s Merkelovými konzervativci. Mnoho sociálních demokratů má k TTIP hluboké výhrady, Merkelová ale rozhovory podporuje. SPD se v průzkumech veřejného mínění v poslední době pohybovala kolem nejnižších hodnot za posledních deset let. Sám Gabriel se stal nedávno terčem kritiky kvůli některým svým krokům v roli ministra hospodářství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist