https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stomatologove-daji-doporuceni-co-pouzivat-misto-amalgamu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stomatologové dají doporučení, co používat místo amalgámu

15.3.2017 12:14 | PRAHA (ČTK)
Nové předpisy, které EP schválil, mají především omezit používání rtuti, která má vliv za životní prostředí a lidské zdraví a kterou amalgám obsahuje.
Nové předpisy, které EP schválil, mají především omezit používání rtuti, která má vliv za životní prostředí a lidské zdraví a kterou amalgám obsahuje.
Foto | ktpupp / Flickr
Odborníci z České stomatologické komory (ČSK) připraví doporučení, jaký materiál na zubní výplně by měl být v budoucnu používán místo amalgámu, jehož používání Evropský parlament (EP) omezil. Stomatologové se shodují v tom, že lepší materiál než amalgám v současnosti neexistuje. Takzvané bílé výplně mají podle nich nižší životnost a nepoužívají se tak dlouhou dobu, aby byl dostatečně prozkoumán jejich vliv na zdraví. Novinářům to dnes řekli zástupci komory.
 

Podle Romana Šmuclera, který se v září ujme funkce prezidenta ČSK, komora čeká na autorizovaný překlad rozhodnutí Evropského parlamentu do češtiny, usnesení se podle něj do poslední chvíle měnilo. Podle dostupných informací by mělo být od 1. července 2018 zakázáno používání takzvaného míchaného amalgámu, který přímo v ordinaci mimo jiné z rtuti připravují zdravotníci, a to v případě dětí do 16 let, těhotných a kojících žen. U těchto pacientů budou zubaři od poloviny příštího roku smět používat pouze takzvaný kapslový amalgám, tedy amalgám předem připravený. Kapslový amalgám ale zdravotní pojišťovny v Česku nehradí.

Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že vždy bude jedna varianta pro pacienty zdarma. "Vždy bude jedna varianta ošetření zubního kazu plně hrazená pojišťovnou tak, aby byla dostupná pro všechny pacienty," napsal ČTK náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp bez upřesnění toho, o jakou výplň by mohlo jít.

"Máme odbornou skupinu, která se snaží určit, jaký materiál by měl být použit tak, aby byl pro stát schůdný finančně a byl široce použitelný," řekl Šmucler. Doporučení by podle něj mohlo být hotové v řádech týdnů nebo jednotek měsíců. Podle Šmuclera je ale amalgám ve stomatologii nenahraditelný, používané bílé výplně mají asi poloviční životnost a nejsou vhodné pro všechny pacienty.

"Fotokompozitní neboli bílé výplně se zatím nepoužívají tak dlouho, aby bylo jasné, jaké budou mít účinky na zdraví pacientů. Je známo, že některé způsobují alergické reakce," konstatoval končící prezident ČSK Pavel Chrz. Podle něj některé bílé výplně obsahují zdraví škodlivé nanočástice. Rozhodnutí EP o omezení amalgámu označil za "ne úplně moudré".

Nové předpisy, které EP schválil, mají především omezit používání rtuti, která má vliv za životní prostředí a lidské zdraví a kterou amalgám obsahuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist