https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stovka-sokolniku-chrani-spanelska-letiste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stovka sokolníků chrání španělská letiště

27.1.2011 07:21 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Celkem 33 španělských letišť využívá služeb sokolníků.
Celkem 33 španělských letišť využívá služeb sokolníků.
Foto | Harvey K / Flickr
Španělská letiště využívají služeb sokolníků. Je to jednoduchý, levný a ekologický způsob, jak ochránit letadla před kolizí s ptáky, píše server ECOticias.com.
 

Celkem 33 španělských letišť využívá služeb sokolníků, aby se předešlo nehodám, které způsobí ptáci, říká Javier Ceballos, mezinárodní sokolnický odborník a zmocněnec španělského ministerstva kultury pro sokolnictví.

Sokolníci vypouštějí své dravce do vzduchu, aby odradili ostatní ptáky, především holuby a racky, kteří by se mohli dostat do turbín motorů nebo narazit do kabiny letadla, a způsobit tak opravdové letecké neštěstí.

Javier Ceballos upřesňuje, že letiště, jako jsou například ta v Madridu a Barceloně, spolupracují až se čtyřmi sokolníky.

Ceballos dodává, že sokolnictví – jež bylo v listopadu 2010 v keňském Nairobi prohlášeno organizací UNESCO za nehmotné světové kulturní dědictví lidstva – „je loveckým uměním, v němž se člověk stará o ptáky v zajetí a cvičí je, aby lovili kořist volně ve svém přirozeném prostředí“.

Rovněž dodává, že sokolnictví je „jedním z prvních příkladů udržitelného rozvoje“, a podle jeho názoru „je jedinou disciplínou, která spojuje kulturu a životní prostředí“.

Podle článku „Cien halconeros previenen accidentes en 33 aeropuertos españoles“ zveřejněného na serveru ECOticias.com dne 18. ledna 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist