https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stovky-lidi-z-evropy-protestovaly-proti-tezbe-v-polskem-pralese
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stovky lidí z Evropy protestovaly proti těžbě v polském pralese

13.8.2017 21:34 | VARŠAVA (ČTK)
Bělověžský prales patří mezi poslední evropské původní lesy a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Ilustrační snímek.
Bělověžský prales patří mezi poslední evropské původní lesy a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Ilustrační snímek.
Stovky lidí se dnes shromáždily u Bělověžského pralesa v Polsku, aby tam protestovaly proti rozsáhlému kácení stromů. Bělověžský prales patří mezi poslední evropské původní lesy a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Nyní se stal centrem politického sporu kvůli těžbě dřeva, kterou nařídila polská vládní strana Právo a Spravedlnost (PiS), uvedla agentura AP.
 

K polským ochráncům přírody se dnes připojili také aktivisté z Německa, Nizozemska, České republiky a dalších zemí Evropy. Ochránci přírody kácení stromů považují za ničení přírody. Kromě ochránců životního prostředí se proti kácení v pralese staví také Evropské unie. Polská vláda argumentuje, že je to nutné kvůli boji s kůrovcem.

Soudní dvůr EU v červenci v předběžném opatření Varšavě nařídil, aby těžbu dřeva v pralese okamžitě zastavila. Soud tak vyhověl Evropské komisi, která požádala o vydání předběžného opatření, neboť podle ní byla těžba dřeva zahájena v příliš velkém rozsahu a porušuje evropské normy na ochranu přírody. Vláda však nařízení neuposlechla.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist