https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stracena-dala-prednost-zubrum-v-pralese-pred-teplym-chlevem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stračena dala přednost zubrům v pralese před teplým chlévem

25.1.2018 02:06 | VARŠAVA (ČTK)
Otázka ale zní, zda přátelství nepřeroste v něco více: tedy v křížence zubra a skotu, zvaného zubroň.
Otázka ale zní, zda přátelství nepřeroste v něco více: tedy v křížence zubra a skotu, zvaného zubroň.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Rafal Kowalczyk
Polské přírodovědce překvapila kráva uprostřed stáda asi padesáti zubrů v Bělověžském pralese na východě Polska. Jako první nezvyklý úkaz zaznamenal ornitolog Adam Zbyryt a soužití zaujalo i britskou stanici BBC.
 

"Je to jediná kráva, která dala přednost divokému pralesu před teplem chléva uprostřed zimy," uvedla polská televize TVN 24, podle které jalovice žije se zubry už čtvrt roku. "Vše svědčí o tom, že svoboda ji jde k duhu a domů se vrátit už asi nechce," dodala.

"Nehladoví. Následuje stádo, které se vyzná v obstarání potravy," řekl profesor Rafal Kowalczyk z Polské akademie věd. Zubři také chrání krávu před vlky. "Jsou to přežvýkavci. Není divu, že se spřátelili," uvedla Wanda Olechová ze spolku přátel zubrů.

Otázka ale zní, zda přátelství nepřeroste v něco více: tedy v křížence zubra a skotu, zvaného zubroň. Podle Henryka Ordanika, který se o chov zubroňů pokouší už půl století, to nelze vyloučit. Ale vědci z takové možnosti nijak nadšeni nejsou.

"Měli bychom ochránit zubra před případným křížením s krávou, aby nedošlo ke genetickému znečištění unikátního druhu," prohlásil profesor Kowalczyk. Jalůvku se ale podle Olechové nedaří od zubrů odlákat, a tak se zřejmě ochrana druhu neobejde bez použití uspávacích prostředků. V Bělověžském pralese žije asi šest stovek zubrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist