https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strasice-budou-mit-diky-chko-brdy-o-1-5-mil-vyssi-prijem-z-dani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strašice budou mít díky CHKO Brdy o 1,5 mil. vyšší příjem z daní

17.5.2016 16:51 | STRAŠICE (ČTK)
Více než čtyřnásobné zvětšení katastru po zrušení vojenského újezdu Brdy zajistí od ledna 2017 obci Strašice zhruba 1,5 milionu korun více v daňových výnosech. Ty se nyní pohybují kolem 21 milionů Kč ročně. Jde o odhad analytiků jedné z bank, řekl ČTK starosta Jiří Hahner. Nová Chráněná krajinná oblast Brdy (CHKO), která vznikla letos v lednu, dále přinese zvýšení příjmů místních podnikatelů z turistického ruchu.
 

Strašice s 2400 obyvateli jsou největší z 27 obcí na okraji CHKO. Deset je v Plzeňském a zbytek ve Středočeském kraji.

Rozšíření katastrů obcí je zaevidované na katastrálních úřadech od ledna. "Nově máme 3500 hektarů, měli jsme 800 hektarů," uvedl Hahner. Hlavním ukazatelem v rozpočtovém určení daní je ale počet obyvatel, rozloha je vedlejší parametr. "Těch 1,5 milionu korun se nám bude určitě hodit. Můžeme je dát do infrastruktury pro zatraktivnění obce," dodal. Rozpočet Strašic se pohybuje mezi 50 až 60 miliony Kč.

"Strašice mají nejvíce obyvatel ze všech městeček a obcí kolem vojenského újezdu a jsou také jsou největší aglomerací," řekl Hahner. Následují Spálené Poříčí, Mirošov a Jince se zhruba 2200 lidmi. Rožmitál pod Třemšínem je podle Hahnera o něco větší, ale je dál.

Kromě daní zajistí CHKO vyšší příjmy podnikatelů z turistiky. "Návštěvnost záleží hlavně na tom, jak jí půjdou naproti obce propagací, vytvářením prostředí a zázemí. Na tom teď intenzivně pracujeme. Snažíme se, aby tu byl do dvou let dokonalý servis a aby všechny obce z nové rekreační oblasti spolupracovaly," uvedl Hahner. Chtějí se pravidelně scházet, včetně těch kolem Nových Mitrovic, které byly dále od vojenského prostoru.

Na okraji CHKO se připravují nejméně tři velká záchytná parkoviště, a to v Obecnici, Strašicích a Chyníně. Hlavní návštěvnické centrum s expozicemi vznikne na zámečku Tři trubky u Strašic. Další budou v regionálních muzeích v Rožmitálu, Strašicích, Příbrami a Hořovicích.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist