https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-chce-aby-v-brdskem-spolku-byly-i-male-obce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj chce, aby v brdském spolku byly i malé obce

1.11.2017 23:12 | PRAHA (ČTK)
Středočeský kraj chce umožnit vstup do vznikajícího spolku, který bude mít na starosti rozvoj turistiky v Brdech, i malým obcím.  Na ilustračním snímku Hořejší Padrťský rybník po výlovu.
Středočeský kraj chce umožnit vstup do vznikajícího spolku, který bude mít na starosti rozvoj turistiky v Brdech, i malým obcím. Na ilustračním snímku Hořejší Padrťský rybník po výlovu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Bohumil Fišer / Správa CHKO Brdy
Středočeský kraj chce umožnit vstup do vznikajícího spolku, který bude mít na starosti rozvoj turistiky v Brdech, i malým obcím. Proto ve stanovách, jež mají nyní obce schvalovat, navrhl poměrně nízké příspěvky. Informovala o tom hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Obce by měly za každého obyvatele přispívat ročně deset korun. Příspěvkový řád kritizuje například starosta Příbrami Jindřich Vařeka (ANO). Podle něj bude celková vybraná suma příliš nízká a vystačí jen na kancelář spolku a manažera.
 

O destinační management v Brdech původně soupeřila Destinační společnost Brdy, kam vstoupily Příbram či Dobříš, s Destinační agenturou Brdy, která vznikla jako organizační složka ekologického centra Orlov. Kraj se ale rozhodl, že nebude podporovat ani jednu z nich a založí vlastní spolek.

Vařeka poukázal na to, že stanovy původní Destinační společnosti Brdy počítaly s dvojnásobným příspěvkem proti tomu, který navrhuje kraj. Podle hejtmanky to ale má svůj důvod. "My chceme, aby se toho účastnily i malé obce a nechceme zatěžovat jejich už tak napjaté rozpočty. Já samozřejmě chápu pana starostu, který má mnohem větší balík, který spravuje, ale jsou v tom i malé obce a my jim to umožnit chceme. Takže to byl ten důvod, proč jsme stanovili ten nízký příspěvek," uvedla Pokorná Jermanová.

Hejtmanka má destinační management v Brdech a také obecně cestovní ruch v kraji nově na starosti po bývalém náměstkovi Vítu Rakušanovi (STAN), který byl po změně krajské koalice spolu s dalšími radními za STAN odvolán. ČTK řekla, že žádné změny v agendě kolem Brd neplánuje. "Budu pokračovat v tom, co začal pan Rakušan, protože na tom jsme se shodli, a nemám důvod to měnit," uvedla. S Vařekou, který ji požádal o schůzku, se sejde a budou se zabývat spornými body. "Jestli se mu ve stanovách něco nelíbí, tak mi to musí konkrétně říct a budeme řešit, zda je to pro kraj jako zřizovatele přijatelné, či nikoliv," dodala.

Destinační společnosti vznikají po celé zemi a rozvíjejí je obce spolu s podnikateli a organizacemi zabývajícími se cestovním ruchem. Hlavními přínosy jsou vytvoření jednotné koncepce pro celý region, jednodušší přístup k financování rozvoje turistiky, vytvoření značky regionu a spojení subjektů, které mají zájem o spolupráci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist