https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-musi-znovu-projednat-zastaveni-vyroby-v-azosu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj musí znovu projednat zastavení výroby v Azosu

1.9.2016 14:40 | NYMBURK (ČTK)
Středočeský kraj musí znovu projednat zastavení výroby v nymburské společnosti Azos CZ. Ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo předchozí krajské rozhodnutí o nařízení zastavení výroby a vrátilo ho k novému projednání kraji. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí středočeského hejtmanství Michaela Drobná.
 

Společnost AZOS CZ je místními obyvateli označována za původce zápachu ve městě. Firma to odmítá s tím, že předpisy splňuje a zápach je podle ní třeba řešit v celé průmyslové zóně a jejím okolí. Podle mluvčího Azosu Karla Samce nebude společnost toto správní řízení až do jeho uzavření komentovat.

Krajský úřad v polovině dubna nařídil zastavit provoz kataforézní a zinkovací linky, firma se proti verdiktu a třistatisícové pokutě odvolala. Podle Drobné ministerstvo ve svém rozhodnutí konstatovalo, že byť ze správního spisu nevyplývá, že by provozem kataforézní a zinkovací linky v hlavní výrobní hale docházelo k překračování emisních limitů znečisťujících a organických látek v přilehlé obytné lokalitě, pachová zátěž z dosud nepovoleného provozu je v daném území stále značná a vliv provozu na zdraví obyvatel nebyl dosud relevantně posuzován.

Krajský úřad také obdržel námitku systémové podjatosti krajského úřadu. "V současné době je tato námitka postupována ministerstvu pro místní rozvoj k rozhodnutí," uvedla mluvčí.

Proti podniku se už v Nymburku konalo několik protestních shromáždění, poslední letos v červnu. Společnost na ně reagovala vyjádřením, že splňuje všechny zákonem stanovené normy a předpisy a v žádném případě je neporušuje. Podle Samce je původní kolaudační rozhodnutí platné i pro současný provoz. Firma jej už poskytla příslušným úřadům.

V dohledné době společnost AZOS CZ podle mluvčího neplánuje žádné další investice do rozšíření či nákupu nových technologií kromě těch, jichž se týká pátá změna integrovaného povolení. Jde o instalaci záložního zařízení pro případ výpadku standardního lakovacího uzlu. "Toto technické řešení je v automobilovém průmyslu běžné - jeho cílem je omezení rizika zastavení dodávek v případě poruchy, nikoli navýšení kapacity výroby," uvedl Samec. Technicky podle něj není možné další zvýšení výroby vzhledem k vazbě na dopravní systém linky.


reklama

 
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist