https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-zada-mmr-o-urychlene-rozhodnuti-v-kauze-azos-cz-3
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj žádá MMR o urychlené rozhodnutí v kauze Azos CZ

24.9.2016 15:51 | PRAHA (ČTK)
Středočeský kraj žádá ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) o urychlené rozhodnutí, které se týká jeho údajné podjatosti v kauze nymburské společnosti Azos CZ. Firma podle místních lidí obtěžuje okolí zápachem, kraj v minulosti rozhodl o zastavení výroby. Podle společnosti je hejtmanství podjaté. Výzvu, aby ministerstvo ve věci údajné systémové podjatosti co nejdříve rozhodlo, dnes schválili krajští zastupitelé. Jednání o Azosu provázel protest asi 20 lidí z Nymburka před krajským úřadem.
 

Hejtman Miloš Petera (ČSSD) upozornil na to, že ministerstvo může věc převést i na jiný krajský úřad. "Dostáváme se do začarovaného kruhu státních orgánů," prohlásil Petera, podle nějž firma využívá právní kličky.

Azos CZ kritiku dlouhodobě odmítá a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. Zápach je podle firmy třeba řešit v celé průmyslové zóně a jejím okolí. "Nebudeme v době předvolebních klání komentovat informace týkající se správních řízení se společností Azos CZ, které navíc neobsahují žádný věcný posun," řekl dnes ke schválení krajské výzvy, aby ministerstvo co nejdříve rozhodlo, mluvčí společnosti Karel Samec. Ministerstvo pro místní rozvoj podle mluvčí Veroniky Vároši předpokládá konečné rozhodnutí ještě tento týden týden.

Na dnešním jednání středočeského zastupitelstva, které je poslední v tomto volebním období, vystoupili členové spolku Permanent, jenž v Nymburce uspořádal několik demonstrací proti Azosu. Jaroslav Štencl z Permanentu uvedl, že pomoc od politiků nepřišla a lidé v Nymburce se musejí po malých částkách skládat na právníky. Další protest, namířený tentokrát i proti Peterovi, svolalo sdružení na dnešní odpoledne před krajský úřad. Účastníci rozvinuli transparenty s nápisy jako "Po Rathovi Petera - to jsme si pomohli", "Ryba smrdí od hlavy, náš kraj taky", "Středočeský kraj rozhoduje o nás bez nás" nebo "Už ani den s Azosem." "Peterův úřad podporuje Azos Nymburk. Nevolte ho!" zvolala předsedkyně Permanentu Miloslava Štěrbová. Petera kritiku odmítl, věc se podle něj dostala do osobní roviny.

Kromě členů Permanentu dnes k zastupitelům promluvili také zástupci Nehvizd u Prahy, kteří si stěžovali na zápach šířící se podle nich z výrobny zeleninových lupínků. Petici proti novému provozu podepsalo už téměř tisíc lidí, Nehvizdy mají 2800 obyvatel. "Máme uprostřed obce generátor zápachu," prohlásil předseda spolku Za klidný domov - Nehvizdy Petr Podstawka. "Netvrdím, že výpary z oleje jsou karcinogenní, ale zdraví dětí to určitě nepomáhá," dodal. Zastupitelé následně přijali usnesení, že kraj by měl obci poskytnout metodickou pomoc při ochraně ovzduší.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist