https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-navrhuje-u-barrandova-park-na-plose-20-hektaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie navrhuje u Barrandova park na ploše 20 hektarů

13.4.2017 14:00 | PRAHA (ČTK)
Vznikající územní studie navrhuje u sídliště na Barrandově dvacetihektarový park podobný Ladronce v Praze 6. / ilustrační foto
Vznikající územní studie navrhuje u sídliště na Barrandově dvacetihektarový park podobný Ladronce v Praze 6. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vznikající územní studie navrhuje u sídliště na Barrandově dvacetihektarový park podobný Ladronce v Praze 6. Stanovuje také hranici zástavby, doporučuje blokovou zástavbu. V tiskové zprávě o tom včera informovala mluvčí Prahy 5 Helena Šmídová. Platný územní plán s výstavbou na pozemcích, které jsou zatím využívané jako pole, počítá.
 

Studie, kterou pořizuje městská část a požadavky do ní doplňují i hlavní město a Institut plánování a rozvoje (IPR), není pro budoucí investory závazná. Stavební úřad by ji ale neměl při svém rozhodování zcela pominout. Podle Prahy 5 má studie zabránit nekoncepční a živelné zástavbě.

"Zásadním bodem studie je i to, že navrhuje kompaktnější výstavbu do bloků, ovšem ve prospěch zmenšení zastavitelných ploch a naopak vzniku rozsáhlého parkového řešení, které naváže na Prokopské údolí," uvedla Šmídová. Materiál by měl také jasně definovat linii, kde končí město a začíná příroda. Podél parku návrh počítá s kolonádou s kavárnami a restauracemi.

"Územní studie je v pracovní fázi. Jedná se pouze o koncept renomovaných urbanistů, nad nímž se vedou a nadále povedou odborné diskuse. Městská část není ztotožněna s řadou pracovních návrhů, v žádném případě proto nejde o finální verzi. Konečná verze může být zcela odlišná," uvedl starosta Pavel Richter (TOP 09).

Studie řeší budoucnost výstavby, dopravy i infrastruktury. Na jaře 2016 ji začal zpracovávat ateliér A69, aktuálně návrh projednávají výbory městské části, vyjadřovat se budou i hlavní město a IPR. Poté budou architekti zapracovávat jejich připomínky.

Návrh počítá i s možností staveb na Trnkově náměstí. Tam je nyní dětské hřiště, za jehož zachování už začala vznikat petice. Jeho případný zánik by vadil i smíchovské radnici. Město počítá také s prodloužením tramvaje ze smyčky Sídliště Barrandov do Slivence.

Panelové sídliště bylo na Barrandově postaveno v 80. letech minulého století. Zástavba navázala na západě na původní filmové ateliéry a vilovou čtvrť. Sídliště je od původního Barrandova odděleno čtyřproudou výpadovkou K Barrandovu, která navazuje na Barrandovský most. V roce 2003 propojila sídliště s centrem města tramvajová trať.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist