https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sujb-odmita-ze-by-novy-atomovy-zakon-omezil-vedecke-zkoumani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SÚJB odmítá, že by nový atomový zákon omezil vědecké zkoumání

6.6.2016 15:24 | PRAHA (ČTK)
Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) považuje za bezpředmětné obavy z toho, že nový atomový zákon v praxi omezí vědecký výzkum. Úřad tak reaguje na pochybnosti, které na toto téma vznášeli ve Sněmovně někteří poslanci. Ti přitom reagovali na podněty od vědců. Nový atomový zákon schválila Sněmovna koncem května, odmítla přitom pozměňovací návrhy, které měly podmínky pro vědce zmírnit.
 

Podle mluvčího SÚJB Radka Pokorníka sice nový zákon zavádí řadu nových povinností, ty se ale podle něj nedotýkají vědy, výzkumu a vývoje. "V oblastech, kterými je věda regulována, nový zákon vychází ze současné právní úpravy a pouze ji zpřesňuje či jinak formuluje. Novou regulaci vědeckého zkoumání zákon nezavádí," uvedl.

"Regulace vědeckého zkoumání v atomovém právu již existuje, neboť i při vědeckém výzkumu je nutné zajistit ochranu před účinky jaderné energie a ionizujícího záření, a to nejen vědců samotných, ale zejména obyvatel a životního prostředí. Zkušenosti úřadu však ukazují, že tato regulace v praxi nepřináší vědeckým institucím žádnou nadbytečnou zátěž a nijak vědu a výzkum neztěžuje," dodal mluvčí.

Poslanec ČSSD Václav Zemek například v rozpravě k atomovému zákonu uvedl, že když podle nového zákona vědec vezme kámen z haldy, dopouští se přestupku. Neúspěšně navrhoval kromě jiného, aby geologové nepotřebovali povolení SÚJB, když chtějí třeba sbírat minerály z odvalů a odkališť po těžbě. "Kdybych to chtěl trochu odlehčit, tak kdyby rakousko-uherská vláda postupovala tak striktně jako SÚJB, tak by patrně nikdy Marie Sklodowská-Curie se svým manželem neobjevila radium," prohlásil v debatě.

Na poslance se se žádostí o podporu Zemkových návrhů obrátila například Česká geologická společnost, Česká geologická služba, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy nebo Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT.

Odborný asistent z Přírodovědecké fakulty UK a současně předseda České geologické společnosti Viktor Goliáš řekl ČTK, že nová nařízení těžko půjde respektovat, nejsou podle něj kontrolovatelná ani vymahatelná. Poukázal například na to, že nový zákon zakazuje manipulaci s haldovým materiálem nebo s odpady z hornické činnosti po těžbě uranu. Jak řekl, geolog by nemohl na haldě v souladu se zákonem ani otočit kámen. Vědci i sběratelé podle něj umí s přírodními radionuklidy zacházet. V přírodě se navíc vyskytují materiály s obsahem arsenu, olova i dalších prvků, u nichž je chemická toxicita vyšší než radiotoxicita uranu, uvedl. Vadí mu i vysoké částky, které budou muset školy a výzkumná pracoviště platit za vzniklý radioaktivní odpad, a další administrativa, kterou zákon přinese. Nelíbí se mu ani, že v zákoně zůstala až čtvrtmilionová pokuta pro soukromé vlastníky obytných budov, v nichž byla zjištěna vysoká hodnota radonu, pokud tito vlastníci nesplní potřebná opatření k nápravě. "Tu pokutu dostane jeden vlastník a ostatní už ani nebudou usilovat o to, si nechat radon změřit, protože se budou bát, že ji dostanou také," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist