https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sul-na-silnicich-muze-zabijet-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sůl na silnicích může zabíjet stromy

7.3.2011 09:12 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Podle ředitelky organizace Stromy pro město Emmy Hillové se skutečný počet zabitých stromů projeví až na jaře, nicméně již nyní se obává, že se budou pohybovat v řádech tisíců. Ilustrační foto.
Podle ředitelky organizace Stromy pro město Emmy Hillové se skutečný počet zabitých stromů projeví až na jaře, nicméně již nyní se obává, že se budou pohybovat v řádech tisíců. Ilustrační foto.
Foto | Jana Vitnerová / Arnika
Zdraví tisíců stromů po celé Británii je ohroženo. Na vině je sůl použitá k posypu silnic během tuhé zimy. Po dvou letech intenzivního používání soli na vozovkách začínají být zřetelné první známky zvadlých a mrtvých stromů, uvádí internetová mutace britského deníku The Telegraph.
 

Kamenná sůl (chlorid sodný) je nejpopulárnější a nejlevnějším materiálem pro zimní posyp silnic. Po roztání ledu, k čemuž je určená, se ale mohou toxické látky snadno dostat do půdy, odkud útočí na kořeny stromů, a stromy pak pomalu odumírají.

Podle ředitelky organizace Stromy pro město Emmy Hillové se skutečný počet zabitých stromů projeví až na jaře, nicméně již nyní se obává, že se budou pohybovat v řádech tisíců. „Drť soli má samozřejmě negativní vliv na stromy. Sypání solí bere vodu z půdy okolo stromů, čerpá vlhkost z kořenů a tím imituje období sucha. To může nakonec strom zabít. Na jaře budeme sledovat naše stromy, abychom zjistili rozsah škod po těžkém solení během nejchladnějšího prosince za sto let,“ řekla Hillová. Mluvčí Komise pro lesnictví potvrdil, že použití nadměrného množství soli na rozmrzlých silnicích může vést k vážnému poškození stromů a rostlin.

Náklady na nahrazení stromů se v Southwarku v jižní části Londýna pravděpodobně vyšplhají na desítky tisíc liber. Radní Robin Crookshank Hiltonová uvedla, že se již během zimy bála ztráty stromů v důsledku používaného množství soli. Podle dendrologa Bruce Fraedricha může sůl „vysušovat“ stromy poté, co jejich kořeny absorbují chlorid sodný.

Podle článku Louise Gray „Gritting over the winter could have killed thousands of trees“ zveřejněného dne 19. února 2011 na serveru Telegraph.co.uk
reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist