https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumavska-vyzva-odmita-novelu-zakona-o-ochrane-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumavská výzva odmítá novelu zákona o ochraně přírody

16.12.2015 07:45 | PRAHA (ČTK)
Za výzvou stojí zástupci vedení šumavských obcí Nová Pec, Borová Lada, Modrava, Hartmanice, Kvilda nebo Srní, bývalí ředitelé NP Šumava Jan Stráský a Jiří Mánek
Za výzvou stojí zástupci vedení šumavských obcí Nová Pec, Borová Lada, Modrava, Hartmanice, Kvilda nebo Srní, bývalí ředitelé NP Šumava Jan Stráský a Jiří Mánek
Zástupci šumavských samospráv, lesníci, zemědělci a farmáři vyzvali poslance a senátory k tomu, aby odmítli novelu zákona o ochraně přírody. Chystaná úprava podle nich povede k dalšímu odumírání lesů a omezení turistických aktivit. Výzva navíc žádá premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby přispěl k urychlené stabilizaci poměrů kolem Národního parku Šumava. Podle autorů apelu by měl každý národní park ochraňovat speciální zákon. ČTK to řekl Josef Sova, předseda správní rady organizace Šumavský Králováci, která spolu s dalšími nevládními organizacemi za výzvou stojí.
 

"Území každého národního parku je unikátní, má svoji jedinečnou přírodovědnou a historickou hodnotu i rozlohu, a proto není možné stanovovat paušální pravidla pro všechny parky jedním univerzálním zákonem," uvedl Sova. Ministerstvo životního prostředí však preferuje myšlenku obecného zákona o všech národních parcích.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) je přesvědčený o přínosu novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Podle něj nezmění život obyvatel na území Národního parku Šumava k horšímu, ale naopak ho zlepší. "Vyzýváme ty neziskové organizace, spolky a politiky, kteří Šumavu zneužívají ke svému byznysu a ke zviditelnění, aby se tohoto nečestného a populistického jednání zřekli. Vyzýváme je, aby přestali obelhávat veřejnost nepravdou o otevírání Šumavy turistům, když ve skutečnosti prosazují pravý opak," řekl Sova.

Podle něj špatně nastavená pravidla v novele zákona o ochraně přírody přinesou jen další nežádoucí soudní spory a prohlubování negativního obrazu Šumavy v médiích. Za výzvou stojí přes 30 organizací i zástupci vedení šumavských obcí Nová Pec, Borová Lada, Modrava, Hartmanice, Kvilda nebo Srní, bývalí ředitelé NP Šumava Jan Stráský a Jiří Mánek, Rotary klub Klatovy, Mikroregion Šumava-Západ. K výzvě se připojili i univerzitní profesoři a vědci zabývající se životním prostředím, jako například specialista na lesnickou genetiku Jaroslav Kobliha, nebo odborník na problematiku vody v lesních ekosystémech Jan Čermák.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist