https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumavsky-park-nemuze-predat-pozemek-na-lyzarsky-areal-v-z-rude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumavský park nemůže předat pozemek na lyžařský areál v Železné Rudě

5.8.2017 01:41 | ŽELEZNÁ RUDA (ČTK)
Soukromý investor nemůže prodloužit lyžařský areál Samoty v Železné Rudě a postavit tam novou sedačkovou lanovku. Správa Národního parku Šumava (NPŠ) mu nemůže prodat ani pronajmout chybějící státní pozemek ve II. zóně parku. Na snímku sjezdovka v Železné Rudě.
Soukromý investor nemůže prodloužit lyžařský areál Samoty v Železné Rudě a postavit tam novou sedačkovou lanovku. Správa Národního parku Šumava (NPŠ) mu nemůže prodat ani pronajmout chybějící státní pozemek ve II. zóně parku. Na snímku sjezdovka v Železné Rudě.
Soukromý investor nemůže prodloužit lyžařský areál Samoty v Železné Rudě a postavit tam novou sedačkovou lanovku. Správa Národního parku Šumava (NPŠ) mu nemůže prodat ani pronajmout chybějící státní pozemek ve II. zóně parku. Město za investora bojuje dál, NPŠ ale nevidí legální řešení. Informovali o tom starosta rekreačního města Michal Šnebergr a ředitel parku Pavel Hubený.
 

"Prodat tento lesní pozemek ze zákona nemůžeme, protože bychom jej museli prohlásit za nepotřebný. Z hlediska ochrany přírody na území parku to není možné učinit, protože lesní pozemek je jeho nedílnou součástí. S pronájmem jsme na tom podobně. Nakonec jsme viděli cestu ve směně za přírodně hodnotný pozemek," uvedl Hubený.

Železná Ruda nabídla pozemek, který park spolu s ministerstvem životního prostředí shledaly jako přírodně hodnotnější. "Jenže čekala na nás další překážka v zákoně 219 o majetku státu," dodal. Podle něj musí stát, i pro směnu, prohlásit lesní pozemek ve II. nebo I. zóně národního parku za nepotřebný, což nelze. Podle náměstka ministra Vladimíra Many se spolu s právníky několik měsíců hledala cesta, jak problém vyřešit ke spokojenosti investora i města. "Všichni se ale, bohužel, shodli, že v tomto případě schůdná cesta není," uvedl.

"Pokud nebudou investice na Železnorudsko, tak tam bude veliký problém s cestovním ruchem," uvedl Šnebergr. Oblast se podle něj potřebuje vyrovnat ostatním horským střediskům v ČR i cizině. Město potřebuje sedačkovou lanovku, která by v zimě i v létě vyvezla turisty do vyšších partií na Šumavskou magistrálu a na cyklostezky. Podle starosty jde o veřejně prospěšnou akci. "Nemůžeme to brát, že jde o nějaký development," uvedl. Celoročně fungující lanovky, které nahrazují zastaralá zařízení jsou podle něj nutností.

Developerská firma Trigema chtěla investovat na Samotách až 250 milionů Kč. Ke stavebnímu povolení potřebuje souhlas majitele hektarového pozemku, který chtělo získat město. Město i investor se podle Šnebergra snažily vyhovět všem požadavkům ochrany přírody a ministerstva životního prostředí. "Je na to výjimka vlády a EIA (posudek vlivu stavby na životní prostředí). Dva předchozí ředitelé parku, Jiří Mánek a Jan Stráský dali souhlas. A já nechci podezírat pana ředitele Hubeného, ale kdyby byl trochu hrdina dne, tak by pro to něco pozitivně udělal," uvedl. Město podle něj usiluje o tuto věc dál. Jedinou šancí je podle právníků změna zákona o majetku státu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist