https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-zverejneni-dokumentu-k-dohode-ttip-muze-poskodit-vyjednavani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Zveřejnění dokumentů k dohodě TTIP může poškodit vyjednávání

4.5.2016 17:25 (ČTK)
Zveřejnění dokumentů z vyjednávání dohody o volném obchodu mezi EU a Spojenými státy může poškodit nejen vlastní vyjednávání, ale i veřejnou diskusi. Zároveň může zhoršit vyjednávací pozici EU, uvedl Svaz průmyslu a dopravy. Texty v pondělí zveřejnila nizozemská pobočka organizace Greenpeace.
 

Soubor dokumentů představuje významnou část zatím nehotové obchodní smlouvy TTIP. Greenpeace varovala, že chystaná dohoda poškodí evropské spotřebitele a bude mít negativní dopad na životní prostředí.

"Ochrana spotřebitelů a ochrana životního prostředí a bezpečnost potravin jsou zajištěny složitou národní i evropskou legislativou, kterou TTIP nebude a ani nemůže měnit," upozornil svaz.

Vyjednávací mandát Evropské komise je podle svazu veřejný. "Publikované dokumenty poškozují obě strany tím, že odkrývají předem interní vyjednávací pozice a mohou uvádět veřejnost v omyl, neboť se jedná o nedokončené rozpracované znění," sdělil svaz.

TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství) je nyní ve fázi vyjednávání. Připravovaná dohoda bude mít na českou ekonomiku mírně pozitivní dopady. Navýšení hrubého domácího produktu a reálných mezd by podle nejoptimističtějšího scénáře mohlo dosáhnout dlouhodobě téměř jednoho procenta. Tvrdí to studie, kterou minulý týden zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od roku 2014. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní i řada aktivistů i jiných skupin. Podle nich TTIP omezí demokratická práva Evropanů a koncerny budou mít ještě větší vliv na vznik zákonů.

O TTIP dosud neslyšelo 54 procent Čechů, vyplynulo z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Určité informace o smlouvě zaznamenalo 23 procent občanů, netuší ovšem, čeho se dokument týká. Určité povědomí o smlouvě a jejím obsahu má pětina společnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist