https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedsti-aktiviste-rusili-debatu-poslancu-o-prodeji-dolu-ceske-eph
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédští aktivisté rušili debatu poslanců o prodeji dolů české EPH

24.5.2016 18:26 | STOCKHOLM (ČTK)
Švédský parlament musel po hlasitých protestech odpůrců fosilních paliv dočasně přerušit debatu o prodeji východoněmeckých hnědouhelných dolů z rukou švédské firmy Vattenfall do rukou českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Informovala o tom agentura DPA, podle níž se dokonce jeden muž pokusil politiky polít kečupem.
 

Aktivisté se shromáždili před budovou švédského parlamentu, aby dali najevo svou nespokojenost s prodejem dolů. Požadují zastavení těžby. "Nechte uhlí být," skandovala hlasitě skupina protestujících také přímo během debaty zákonodárců. Jednání kvůli tomu bylo na nějaký čas přerušeno. Po asi deseti minutách mohla diskuze pokračovat.

Švédský ministr pro rozvoj podnikání a inovace Mikael Damberg se podle agentury AP nechal slyšet, že vláda stále navržený obchod a přechod dolů do rukou EPH posuzuje. Akvizice totiž podléhá schválení ze strany švédské vlády a další obvyklé regulaci. Dokončení transakce se očekává ve třetím čtvrtletí letošního roku.

EPH v konsorciu s finanční skupinou PPF Investments získal v dubnu od Vattenfallu, který kontroluje švédská vláda, německé doly Jänschwalde, Welzow-Jih, Nochten a Reichwalde, elektrárny Jänschwalde, Schwarze Pumpe, Boxberg a jeden blok elektrárny Lippendorf.

Proti pokračování těžby v této oblasti nedávno protestovalo několik tisíc lidí, kteří blokovali dodávky uhlí do elektrárny Schwarze Pumpe. Část demonstrantů rovněž pronikla do hnědouhelného dolu Welzow-Jih, kde obsadili velkorypadlo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist