https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svet-bez-velkych-selem-by-byl-velmi-trudne-misto-rikaji-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svět bez velkých šelem by byl velmi trudné místo, říkají vědci

20.1.2014 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vlk. V Yellowstonském parku díky němu stoupla návštěvnost.
Vlk. V Yellowstonském parku díky němu stoupla návštěvnost.
Až na pár výjimek se v západní Evropě a na východě USA nevyskytují žádné velké šelmy. Ve zbytku světa se jejich počty rychle snižují. Celosvětově hrozí, že pro ekosystém životně důležité velké šelmy vyhynou. Vědci poukazují na to, že svět bez velkých šelem by byl velmi trudné místo. Nadějí je skutečnost, že tam, kde se podařilo stavy šelem obnovit, se ekosystém rychle vrátil do původní rovnováhy.
 

Vědci z Oregonské státní univerzity zkoumali stavy a životní podmínky 31 druhů velkých šelem, od afrických lvů po arktické medvědy. „Fakt je ten, že celosvětově velké šelmy ztrácíme,“ říká William Ripple, který výzkum vedl. Mnoho druhů šelem je ohrožených, míst, kde mohou spokojeně žít, ubývá. „Je ironické, že tyto šelmy vymírají v době, kdy věda začíná pořádně přicházet na to, jak moc jsou důležité pro ekosystém.“

Ripple se svým kolegou Robertem Beschtou mimo jiné zkoumali vliv pum a vlků na přírodu Yellowstonského parku. Jakmile došlo v parku k úbytku těchto šelem, proměnilo se chování velkých kopytníků. Ti, ničím neplašeni, decimovali břehové porosty, což mělo další dopady na malé ptáky a malé savce. Bez vlků se také častěji objevovali bizoni s deformovanými kopyty či vadami nohou. Za normálních okolností by se o ně vlci postarali, bez nich se však i těmto jedincům dařilo dosáhnout dospělosti a rozmnožovat se. To rozhodně není nic dobrého ani pro bizony, upozorňují vědci.

Nejde ale jen o vliv na přírodu. Díky návratu vlků se zvýšila atraktivita parku coby turistické destinace. A díky většímu zájmu turistů se zvýšily příjmy parku o desítky milionů dolarů.

Podobné vazby jsou spojené i s dalšími šelmami. Početnost rysů má zásadní vliv na stavy srnčí zvěře, lišek a zajíců. V některých částech Afriky vedl pokles počtu lvů a levhartů k dramatickému přemnožení paviánů, kteří začali místním farmářům decimovat úrodu. Úbytek mořských vyder na pobřeží Aljašky vedl k velkému přemnožení mořských ježků, kteří zdecimovali mořské řasy.

„Běžný pohled na šelmy, že škodí lesní zvěři, rybám a ohrožují hospodářská zvířata, je přežitek,“ říká Ripple. „Naopak, jde o druhy, které poskytují cenné ekologické služby, které mají svou ekonomickou hodnotu.“

Vědci upozorňují na zajímavý jev. Zkušenost je taková, že tam, kde byly šelmy znovu vysazeny a jejich stavy obnoveny, se ekosystém většinou rychle upravil. Příkladem je návrat vlků do Yellowstonu nebo rysů do lesů Finska.

Jsou však i místa, kde náprava nebude tak snadná. V místech, kde například došlo k půdní erozi, nemusí být návrat k původnímu stavu vůbec možný.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist