https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svist-phil-predpovedel-pokracovani-zimy-jaro-hned-tak-neprijde
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svišť Phil předpověděl pokračování zimy, jaro hned tak nepřijde

3.2.2018 01:07 | PUNXSUTAWNEY (ČTK)
Americký svišť Phil, podle mnohých zaručený prognostik počasí, včera v pensylvánském Punxsutawney předpověděl dalších šest týdnů zimní nepohody.
Americký svišť Phil, podle mnohých zaručený prognostik počasí, včera v pensylvánském Punxsutawney předpověděl dalších šest týdnů zimní nepohody.
Americký svišť Phil, podle mnohých zaručený prognostik počasí, včera v pensylvánském Punxsutawney předpověděl dalších šest týdnů zimní nepohody. Po opuštění nory hlodavec spatřil svůj stín, což prý signalizuje pokračování zimy. Kdyby stín nezahlédl, jaro by přišlo dříve.
 

Svišť patří ke zvířatům, která se ukládají k zimnímu spánku. Podle legendy se Phil probouzí právě 2. února, několikrát už ho ale museli ze zimního spánku lidé budit. Událost je vždy hitem televizních programů a pro obyvatele pensylvánského městečka příležitostí k oslavám.

Svišti z Punxsutawney předpovídají příchod jara už od předminulého století, záznamy místní lidé vedou od roku 1887. Za tu dobu ve 103 případech ohlásili dalších šest týdnů chladného počasí, jen v 18 případech předpověděli naopak brzké jaro.

Svišť, jehož plný titul zní "Phil z Punxsutawney, věštec všech věštců, mudrc všech mudrců, prognostik všech prognostiků a mimořádný prorok počasí", se historicky proslavil řadou společenských akcí. V roce 1986 přicestoval do Washingtonu na setkání s tehdejším prezidentem Ronaldem Reaganem, v roce 1993 o něm společnost Cloumbia Pictures natočila film, v roce 1995 se objevil ve slavné talk-show moderátorky Oprah Winfreyové.

Od roku 2010 si zájemci mohou objednat okamžitou textovou zprávu s výsledkem svišťovy předpovědi. Majitelé dynastie hlodavců tvrdí, že se jejich reprezentanti nikdy nemýlí. Profesionální meteorologové si podle agentury AP příliš jisti nejsou. Údaje meteorologické služby NOAA hovoří o tom, že svišť se s předpovědí strefí v necelé polovině případů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

5.2.2018 09:39
Svišť Phil evidentně neumí číst, jinak by nepředpovídal zimu a věděl by že se klima na zeměkouli otepluje. A možno je i dobře že číst neumí, alespoň se řídí svým zdravým zvířecím "rozumem".
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist