https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svycarsky-retezec-zacne-prodavat-hmyzi-hamburgery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švýcarský řetězec začne prodávat hmyzí hamburgery

16.8.2017 09:35 (ČTK)
Podle spoluzakladatele firmy Essento Christiana Bärtsche má hmyz obrovský kulinářský potenciál, neboť je zdravý, plný živin a jeho konzumace přispívá k udržitelnému rozvoji. / ilustrační foto
Podle spoluzakladatele firmy Essento Christiana Bärtsche má hmyz obrovský kulinářský potenciál, neboť je zdravý, plný živin a jeho konzumace přispívá k udržitelnému rozvoji. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Neobvyklé speciality si budou moci od příštího týdne koupit zákazníci švýcarského maloobchodního řetězce Coop. V několika pobočkách budou totiž ve formě polotovarů běžně k dostání hamburgery a masové kuličky z moučných červů. Švýcarsko prodej potravin obsahujících určité druhy hmyzu povolilo letos na jaře.
 

Plátek na přípravu hamburgeru, který bude do obchodů dodávat specializovaná firma Essento, bude kromě rozemletých moučných červů obsahovat také rýži, mrkev, celer, pórek a oregano. Hmyzí kuličky se budou skládat kromě červů také z cizrny, cibule a česneku a dochucené budou koriandrem.

Neobvyklé produkty budou zatím k dostání v sedmi pobočkách, mimo jiné v Curychu, Basileji, Bernu či Ženevě. Postupně se bude ale počet prodejních míst zvyšovat. Do konce roku chce Coop rozšířit svou nabídku i o další hmyzí výrobky.

Podle spoluzakladatele firmy Essento Christiana Bärtsche má hmyz obrovský kulinářský potenciál, neboť je zdravý, plný živin a jeho konzumace přispívá k udržitelnému rozvoji.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dlouhodobě podporuje konzumaci hmyzu jako dobrého zdroje bílkovin. Už nyní hmyz denně pojídají odhadem více než dvě miliardy lidí, zejména v Asii, Africe a Jižní Americe.

Ve Švýcarsku se mohou od 1. května kromě moučných červů jako potraviny prodávat také cvrčci či sarančata.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist