https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/synthesia-chce-do-dvou-let-dokoncit-sanaci-laguny-zelezitych-kalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Synthesia chce do dvou let dokončit sanaci laguny železitých kalů

8.6.2016 16:07 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubická chemička Synthesia chce do dvou let dokončit sanaci laguny železitých kalů ve svém areálu. S odstraňováním této staré ekologické zátěže začala už v roce 2005, kvůli nedostatku peněz od státu však byly práce přerušeny. Synthesia také zvažuje, jak naložit s dalšími skládkami odpadních chemikálií, sdělil ČTK člen představenstva společnosti a ředitel technicko-provozního úseku Tomáš Procházka.
 

K likvidaci zbývá ještě 4000 tun železitých kalů a 1100 tun znečištěné zeminy. Dosud bylo odstraněno 54.600 tun materiálu. "Dokončení sanace železitých kalů je nyní ve fázi přípravy zadávací dokumentace pro výběr zhotovitele. Předpokládáme, že půjde o zakázku menšího rozsahu s dobou realizace do dvou let," uvedl Procházka. Náklady na sanační práce nechce odhadovat, vzejdou z tendru, bude je hradit ministerstvo financí podle takzvané ekologické smlouvy.

Vloni Synthesia dokončila likvidaci laguny 18.784 tun takzvané betasmoly. Tento zbytek z produkce 2-naftolu byl využit převážně energeticky. Spolu s betasmolou bylo dosud odvezeno také 119.627 tun železitých kalů a kontaminované zeminy.

V Synthesii stále leží zhruba milion tun starých ekologických zátěží. Patří mezi ně dvě skládky tuhých odpadních látek (STOH), laguna destilačních zbytků, retenční sedimentační nádrž Lhotka, laguna sádry a sedimentační jímka číslo 3. Stát v minulosti v souvislosti s privatizací garantoval, že společnosti poskytne na odstranění všech zátěží 3,12 miliardy korun, z nich zbývá ještě asi 2,7 miliardy. Likvidaci starých ekologických zátěží podle Procházky zdržuje nedostatek peněz a částečně i nepřipravené sanační projekty.

Chemička hledá možnosti, jak vyčištění areálu zjednodušit a zlevnit. Některé skládky chemikálií by zřejmě stačilo izolovat od okolního prostředí. "Byla zpracována a všemi zainteresovanými organizacemi odsouhlasena aktualizovaná analýza rizika pro část lokalit, ve které se jako nejrychlejší a nejlevnější řešení navrhuje jejich zabezpečení namísto úplné likvidace," uvedl Procházka. Následovat bude dlouhodobý monitoring případných průsaků do půdy a zpracují se další studie pro prováděcí projekt. Pro zbylé lokality se připravuje aktualizace analýzy rizik se stejným cílem, posoudit varianty řešení a jejich časovou a ekonomickou náročnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist