https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sysel-obecny-se-uz-neboji-zemedelcu-ale-kocek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sysel obecný se už nebojí zemědělců, ale koček

20.3.2012 01:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sysel obecný má rád travnatá letiště
Sysel obecný má rád travnatá letiště
Teplé jarní slunce láká k větší aktivitě celou řadu zvířat. Na jedné z posledních velkých koloniích na Rané v Českém středohoří začali nory opouštět i zdejší syslové. Těch v posledních šedesáti letech ubylo natolik, že pro ně Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) vytvořila speciální záchranný program.
 

Přírodovědci předpokládají, že se sysel obecný na naše území rozšířil ze stepí jihovýchodní Evropy a Malé Asie. Jedná se tedy o stepní druh, z čehož vyplývají i nároky tohoto hlodavce na prostředí. Nejdůležitějším pro přežití syslí kolonie je krátký travní porost. Ten zvířatům umožňuje vizuální kontakt s ostatními členy kolonie a především mu dává možnost zpozorovat blížícího se predátora.

Ve vysoké trávě naopak hlodavci ztrácí přehled a stávají se snadnou a častou kořistí predátorů. „Proto i největší tuzemské kolonie najdeme na letištích ve Vyškově, v Praze Letňanech nebo v Brně Medlánkách, kde se pravidelně seče,“ vysvětluje Pavel Bína, který záchranný program sysla koordinuje.

Záchranný program by měl zajistit, aby sysel z české přírody úplně nezmizel. Pro jeho přežití je podle AOPK zásadní především zabezpečit potřebnou péči na místech, kde v současné době žije. To znamená na těchto místech především hospodařit vhodným způsobem. Zejména se to týká pravidelného kosení nebo spásání trávy.

Sysli vymizeli především kvůli změnám v krajině a ve způsobu zemědělského hospodaření po druhé světové válce. Uškodilo jim rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek luk a pastvin s nízkou trávou a používání chemických prostředků. V současnosti jim překvapivě nejvíce škodí obyčejné domácí kočky. Ty jsou totiž velmi zdatnými lovci těchto hlodavců.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist