https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tanzanie-cisti-ministerstvo-od-paseraku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tanzanie čistí ministerstvo od pašeráků

6.9.2011 01:39 | DAR ES SALAAM/HODONÍN (Ecomonitor)
Jako ostatní země subsaharské Afriky se Tanzanie potýká s pytláky slonů a nosorožců.
Jako ostatní země subsaharské Afriky se Tanzanie potýká s pytláky slonů a nosorožců.
Tanzanie postavila mimo službu tři vysoce postavené úředníky ministerstva přírodních zdrojů a turismu. Konkrétně šlo o ředitele odboru pro volně žijící živočichy Obeida Mbwangwu a jeho dva kolegy. Podle zprávy agentury Reuters se tito lidé v loňském roce podíleli na pašování více jak stovky exemplářů chráněných živočichů, savců i ptáků z východoafrických národních parků a rezervací k obchodníkům na středním Východě.
 

Ministerstvo dále pozastavilo platnost všech povolení k vývozu živočichů z minulého roku, dokud nebudou všechny aktivity obviněných pracovníků důkladně prošetřeny.

Obeid Mbwangwa a jeho dva kolegové měli loni v listopadu pomocí vojenského letadla vyvést na Blízký východ žirafy, gazely, impaly, několika desítek supů a zoborožců o celkové hodnotě 100 000 dolarů. Celkem 132 zvířat putovalo vojenským speciálem z letiště pod nejvyšší horou Kilimandžáro, v jejímž okolí je několik národních parků.

Snaha Tanzanie uchovat zbytky přírodního bohatství a tvrdě postihnout pašeráky a pytláky má i ekonomický základ, příjmy z cestovního ruchu jsou totiž druhým největším zdrojem státní kasy, hned po vývozu zlata. Turisté lační divoké přírody a exotických zvířat přivezli jen loni 1,28 miliardy dolarů, a to se v zemi se 43 miliony obyvateli cení. Ale i jako v ostatních zemích subsaharské Afriky se Tanzanie potýká s pytláky slonů a nosorožců. O tom, že boj proti ilegálním lovcům je zatím neúspěšný, svědčí i fakt, že se populace nosorožců od šedesátých let snížila o 93 %.

Článek byl uveřejněn 19. 8. 2011 na serveru Reuters pod názvem „Tanzania suspends officials over wildlife smuggling“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist