https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tatobitska-lipa-skoncila-druha-v-evropske-soutezi-o-strom-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tatobitská lípa skončila druhá v evropské soutěži o strom roku

21.4.2016 08:11 | BRUSEL (ČTK)
O tatobitské lípě, která se loni stala českým stromem roku, se traduje, že je tisíciletá. Odborníci ale odhadují její stáří na 650 let
O tatobitské lípě, která se loni stala českým stromem roku, se traduje, že je tisíciletá. Odborníci ale odhadují její stáří na 650 let
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lenka Grossmannová / Nadace Partnerství
Lípa z obce Tatobity na Semilsku skončila druhá v hlasování o Evropský strom roku 2016. Získala 43 000 hlasů a stala se tak nejúspěšnějším českým stromem za dobu šestiletého trvání soutěže. Zvítězil dub z maďarské obce Bátaszék s téměř 73 000 hlasy.
 

Soutěže se účastnili vítězové národních kol z patnácti evropských zemí. Celkem hlasovalo téměř 230 000 lidí. "Z umístění lípy máme velkou radost. Čeští zástupci v minulých ročnících soutěže obvykle obsadili páté místo. Poděkování patří zejména obyvatelům Tatobit, kteří dokázali příběhem lípy oslovit a zaujmout českou veřejnost," uvedla Andrea Krůpová z Nadace Partnerství, která je členem pořádajícího sdružení Environmental Partnership Association.

O tatobitské lípě, která se loni stala českým stromem roku, se traduje, že je tisíciletá. Odborníci ale odhadují její stáří na 650 let. "Lípa je symbolem naší obce, ale také symbolem zodpovědnosti a vztahu místních obyvatel k historii a přírodě. Váže se k ní spousta pověstí," řekla již dříve ČTK starostka Tatobit Lenka Malá. O lípě vzniklo mnoho povídek, písní a básní. Obec každý rok pořádá slavnosti lípy.

Dub z Bátaszéku, který v evropské soutěži letos zvítězil, roste u kaple postavené v období morové epidemie. Strom a kaple chrání obyvatele obce, kteří zde našli útočiště během povodní v roce 1956. Podle místní tradice se pro zajištění bohaté úrody hroznového vína musí kmen stromu každoročně pokapat vínem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist