https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/technology-review-geotermie-podcenovany-zdroj-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Technology Review: Geotermie - podceňovaný zdroj energie

10.3.2006 10:55 | PRAHA/HANNOVER (EcoMonitor)
Pokud se v dnešní době diskutuje o energetické politice, v centru pozornosti nejčastěji stojí již tradiční témata: nové možnosti atomové energie, bezpečnější uhlí nebo snaha vymanit se ze závislosti na ropě. V oblasti obnovitelných zdrojů se dlouho pokukovalo pouze po větrné nebo solární energii, ale některé další výhodné obnovitelné zdroje, jako např. biomasa, byly téměř opomíjeny.
 

Zcela mimo pozornost stále ještě stojí i geotermie, a tak i většině německé veřejnosti pravděpodobně uniklo, že firma Enro AG má nyní v úmyslu investovat 250 milionů euro do nové 25megawattové elektrárny. Ta by měla stát v Brandenbursku a její stavba by měla být zahájena letos v létě. S dokončením se počítá pro rok 2009. Tím získává energetika využívající zemské teplo zcela jinou dimenzi.

Princip této technologie je jednoduchý. Na cestě k zemskému jádru se teplota horniny zvyšuje každý kilometr zhruba o 30 °C. Jedná se tedy o téměř nevyčerpatelný zdroj energie, vždyť zemské jádro uvolňuje do prostoru každodenně více než dvojnásobek celosvětové spotřeby energie. Také v Německu je teoreticky k dispozici dostatek podzemního tepla na to, aby s ním bylo možné pokrýt celkové zásobování energií. Zatím jsou ovšem náklady na čerpání takovéto energie příliš vysoké a není tedy konkurenceschopná.

Ještě na konci 90. let se vědci domnívali, že nikde v Německu nebude smysluplné získávat tuto energii ve velkém. To se ale změnilo. V Oberrheintalu, kde jsou zemské vrstvy 2x teplejší než jinde, přirovnává báňský úřad koncese na geotermální tepelné elektrárny ke zlaté horečce na Yukonu. Hlavním důvodem je to, že bývalá spolková vláda nařídila platit výrobcům vyšší ceny právě za tento druh energie.

V brandenburském regionu, který má horké prameny podobně jako např. Island nebo Toskánsko, je již dlouhou dobu čerpána horká voda a její pára slouží k výrobě elektřiny. Jedná se o osvědčenou techniku, která v celosvětovém měřítku dodává objem energie jako 9 jaderných reaktorů. Tyto vodní zdroje ale v Německu nejsou ani časté, ani dostatečně horké. Firma Enro AG chce proto vytvořit vrt až do hloubky 5 km.

Geotermální energie to ale ještě nemá lehké, malé strojovny nad termálními vrty jsou totiž stále méně fascinující. Jinak je tomu ale např. u solárních fasád nebo mohutných větrných rotorů. Společně s biomasou má ale tento zdroj jednu velkou výhodu - nepřetržitou dodávku proudu a tepla nezávisle na slunečním cyklu a bezvětří. Bezesporu je ale možné najít také celou řadu velkých nevýhod. Poměrně jednoduše se totiž stane, že vrt je umístěn nevhodně, což může zřizovatele přijít až na 5 milionů euro. Finanční náročnost je hlavním důvodem, proč mohou být vrty jen obtížně budovány bez podpory velkých a finančně dobře zajištěných energetických koncernů.

Podle článku Matthiase Urbacha ze dne 25.2.2006.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist