https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-bude-stat-pres-100-miliard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín bude stát přes 100 miliard

9.6.1998 08:00 | PRAHA (EkoList)
Cena dostavby Temelína překročila hranici 96 miliard korun, kterou považovaly České energetické závody (ČEZ) i Ministerstvo průmyslu a obchodu za hranici rentability.
 

Druhého května zveřejnil ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl další "konečné" informace (Ministerstvo průmyslu a obchodu - MPO - zveřejnilo "konečná" čísla už podvanácté od roku 1990), týkající se dostavby Jaderné elektrárny Temelín (JETE).

Ministr uvedl, že celkové náklady na výstavbu JETE dosáhnou hodnoty 98,6 mld. Kč, což spolu s 2,5 mld., počítanými na likvidaci staveniště, překračuje hranici 100 mld. Kč! Zkušební provoz by měl být zahájen nejdříve v květnu 2001. Do stavby bylo již investováno 63,3 mld. Kč. Zbývá tedy vynaložit ještě přibližně jednu třetinu nákladů - 35,3 mld. Kč.

Zveřejnění těchto informací vyvolalo řadu reakcí. 22. května přišlo před bu-dovu MPO přibližně 20 aktivistů Hnutí DUHA. S transparentem "Temelín už nemůže - Národ ČEZu pomůže" a s kasičkou, do níž z recese vybírali "na dostavbu" elektrárny, chtěli upozornit na to, že se stavba elektrárny prodražila již o 10 000 Kč na každou domácnost.

Jihočeské matky vyzvaly ministra Kühnla k rezignaci. Důvodem je podle nich skutečnost, že pokud znal výše uvedená čísla, obhajoba dostavby elektrárny svědčí o jeho naprosté nekompetentnosti.

ČEZ i nadále zastávají názor, že dostavba elektrárny je finančně nejvýhodnějším řešením. Pokud by byla výstavba JETE zastavena, vynutilo by si to podle zástupců ČEZ likvidaci společnosti nebo převzetí části závazků státem.

V souhrnné zprávě, kterou ČEZ vydal 4. května se uvádí, že například investice do paroplynových elektráren je dražší než dokončení JETE, rovněž palivové náklady by byly výrazně vyšší než u jaderné elektrárny.

S tím ale nesouhlasí například ministr životního prostředí Martin Bursík, který vidí ve využití paroplynových zdrojů přijatelnou alternativu. Za peníze, které by se ještě musely investovat do JETE, lze postavit podle něj decentralizované elektrárny s nejmodernějšími čistými technologiemi o jedenapůlnásobku výkonu JETE.


reklama

 
<A HREF="mailto:katka.ondrejova@ecn.cz">Kateřina Ondřejová</A>

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist