https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplejsi-more-neni-schopne-ukladat-oxid-uhlicity-planktonu-chybi-zelezo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplejší moře není schopné ukládat oxid uhličitý. Planktonu chybí železo

10.6.2014 01:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kvůli rostoucím průměrným teplotám se snižuje schopnost oceánů zachycovat uhlík. Plankton pod elektronickým mikroskopem
Kvůli rostoucím průměrným teplotám se snižuje schopnost oceánů zachycovat uhlík. Plankton pod elektronickým mikroskopem
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | University of Edinburgh
Oceány jsou jedním z největších úložišť vzdušného oxidu uhličitého. Díky tomu pomáhají zmírňovat klimatické změny. To ale zřejmě už neplatí, právě kvůli rostoucím průměrným teplotám se totiž snižuje schopnost planktonu zachycovat uhlík, naznačuje studie univerzity v Edinburghu.
 

Podle vědců může růst globálních teplot nepřímo zvýšit množství skleníkových plynů v atmosféře. A tím vlastně ještě více roztočit spirálu klimatické změny.

Vědci chtěli zjistit, jak se schopnosti planktonu mění v čase. Proto studovali sedimenty z Kalifornského zálivu, které ukazují minulost až do doby před 26 tisíci lety. V sedimentu hledali stopy po klíčových prvcích v tělech drobných mořských živočichů, po křemíku a železe. Právě plankton je schopný vázat obrovské množství vzdušného uhlíku z mořského povrchu.

Vědci přišli na to, že v období kdy bylo klima nejteplejší , bylo v mořské vodě také nejnižší množství křemíku. Zároveň stejná období korespondují s nejnižším výskytem železa ve vzorcích a sníženým množstvím CO2 zachyceným planktonem. Právě železo by mělo podle vědců hrát hlavní roli ve schopnosti planktonu absorbovat oxid uhličitý.

Poslední průzkumy ukazují, že nedostatek železa je nejvýznamnější v jižních, rovníkových a pobřežních oblastech Tichého oceánů. Právě tyto oblasti ale vědci označují jako nejzásadnější oblasti, které ovlivňují množství oxidu uhličitého v atmosféře.

"Je známé, že železo je klíčový prvek pro plankton, ale velmi nás překvapilo, kolika způsoby ovlivňuje schopnosti, jak mohou oceány zachycovat oxid uhličitý. Pokud změny klimatu snižují množství železa v povrchových vodách oceánů, což se dělo v minulosti, tak je to velmi špatná zpráva pro životní prostředí,“ vysvětluje Laetitia Pichevin z edinburské univerzity.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist