https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tesco-stahlo-z-prodeje-hracky-z-pvc-mekceneho-ftalaty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tesco stáhlo z prodeje hračky z PVC měkčeného ftaláty

15.11.2000 16:05 | PRAHA (EkoList)
Poté, co se vedení sítě obchodních domů Tesco v České republice seznámilo s výsledky průzkumu, který iniciovala česká pobočka ekologické organizace Greenpeace, rozhodlo se stáhnout z prodeje hračky vyrobené z PVC měkčeného ftaláty. EkoListu to dnes sdělil tiskový zástupce Tesca Jozef Bednár.
 

Greenpeace koupili v obchodních domech Tesco a Kotva celkem devět hraček a nechali je prověřit Institutem pro testování a akreditaci ve Zlíně. "Osm (hraček) bylo z PVC a všechny obsahovaly ftaláty - od 32 do 45 procent hmotnosti," uvedl Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace. Výsledky průzkumu zveřejnili aktivisté na dnešním happeningu před obchodním domem Tesco na Národní třídě v Praze.

Greenpeace o stažení hraček z prodeje Tesco požádali už v květnu. Zástupci společnosti to původně odmítli s tím, že Tesco provedlo průzkum mezi dodavateli hraček, kteří v něm závazně potvrdili, že do obchodních jednotek společnosti (jak do obchodních domů, tak do hypermarketů) výrobky z PVC měkčeného ftaláty nedodávají. Výsledky tohoto průzkumu byly podle zástupců společnosti ihned po obdržení "komunikovány do hnutí Greenpeace Česká republika."

Po dnešním rozhovoru s aktivisty a po předložení výsledků jejich průzkumu se vedení společnosti rozhodlo hračky z prodeje stáhnout. "Bezpečnost našich zákazníků je pro Tesco Stores na prvním místě," prohlásil Steve Hammet, ředitel obchodních domů Tesco v České republice. Kotva hračky z PVC, které obsahuje ftaláty, neprodává už od minulého týdne.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist