https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/testy-na-opicich-jsou-podle-nemeckeho-ministra-skandalem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Testy na opicích jsou podle německého ministra skandálem

2.2.2018 19:12 | BERLÍN (ČTK)
Za nepřijatelný skandál, který je třeba vyšetřit, dnes označil testy automobilových emisí na opicích úřadující německý ministr dopravy Christian Schmidt (na ilustračním snímku).
Za nepřijatelný skandál, který je třeba vyšetřit, dnes označil testy automobilových emisí na opicích úřadující německý ministr dopravy Christian Schmidt (na ilustračním snímku).
Za nepřijatelný skandál, který je třeba vyšetřit, dnes označil testy automobilových emisí na opicích úřadující německý ministr dopravy Christian Schmidt (CSU). Testy při projednávání aktuální kauzy německých automobilek v parlamentu kritizovali i zástupci dalších politických stran.
 

"Je to absolutně nepřijatelné etické pochybení. Chybí mi pro to jakékoliv pochopení," řekl poslancům Schmidt. Německé automobilky podle něj kvůli kauze přišly o další část důvěryhodnosti, kterou můžou zpět získat jen změnami a transparentním chováním.

Testy škodlivosti emisí naftových vozů na opicích financovalo Evropské výzkumné sdružení pro životní prostředí a zdraví v dopravním sektoru (EUGT), které v roce 2007 založily automobilky Volkswagen, BMW a Daimler spolu s firmou Bosch. Pokusu, který se uskutečnil ve Spojených státech, bylo podrobeno deset opic, které musely ve skleněných klecích čtyři hodiny vdechovat automobilové zplodiny. EUGT kromě toho dopad různých koncentrací oxidu dusičitého (NO2) zkoumala i na lidech, i když výrazně jiným způsobem než na opicích.

Zelení dnes testy označili za odporné a bezohledné a Levice hovořila o nepřetržité sérii skandálů. Sociální demokraté zase vyslovili požadavek, aby byl zaveden registr lobbyistů, což by podle nich podobným případům mohlo zabránit.

Současná kauza není jediná, která je pro automobilky problematická. Evropské úřady vyšetřují údajná dlouholetá kartelová ujednání německých výrobců Volkswagen, BMW, Daimler, Audi a Porsche. Magazín Spiegel informoval, že tyto automobilky čelí i podezření, že se domlouvaly na stejných podmínkách pro nákup oceli, čímž se podle německých úřadů provinily proti hospodářské soutěži.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist