https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thajska-zelva-ktera-spolykala-915-minci-uhynula
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Thajská želva, která spolykala 915 mincí, uhynula

21.3.2017 13:30 (ČTK)
Pětadvacetiletá želva, která dostala přezdívku Omsin, což znamená v thajštině spořicí prasátko, 6. března podle všeho úspěšně absolvovala první šestihodinovou operaci, při níž ji veterináři zbavili pěti kilogramů mincí. Po dvou týdnech však uhynula. / Ilustrační foto
Pětadvacetiletá želva, která dostala přezdívku Omsin, což znamená v thajštině spořicí prasátko, 6. března podle všeho úspěšně absolvovala první šestihodinovou operaci, při níž ji veterináři zbavili pěti kilogramů mincí. Po dvou týdnech však uhynula. / Ilustrační foto
Foto | Mbz1 / Wikimedia Commons
Želva, která spolykala téměř tisícovku mincí, jež jí do nádrže v Thajsku naházeli pověrčiví místní občané i turisté, dnes uhynula. Thajští veterináři jí počátkem března mince z břicha vyjmuli, samice karety obrovské ale nakonec podlehla otravě krve. Informovala o tom agentura AP.
 

Pětadvacetiletá želva, která dostala přezdívku Omsin, což znamená v thajštině spořicí prasátko, 6. března podle všeho úspěšně absolvovala první šestihodinovou operaci, při níž ji veterináři zbavili pěti kilogramů mincí. Po dvou týdnech se její stav ale náhle prudce zhoršil a v pondělí musela podstoupit další operaci, po níž upadla do kómatu a následně uhynula.

Thajci, kteří uctívají želvy jako symbol dlouhověkosti, pozorně osud karety sledovali. Veterináři vyzývali občany, aby se za uzdravení plaza modlili.

Řada lidí v Thajsku věří, že hodit minci do nádrže se želvou přináší štěstí. V břiše želvy bylo nalezeno celkem 915 mincí. Nebyly to však jen thajské bahty, ale i řada dalších zahraničních, převážně asijských měn. V trávicím ústrojí karety bylo také 54 eur.

Želva Omsin žila ve veřejné nádrži v provincii Čchonburí, asi 120 kilometrů jihovýchodně od metropole Bangkoku. Veterinářům se zdálo divné, že během plavání nepoužívá jednu nohu. Měla také naprasklý krunýř. Na rentgenu se pak objevily stovky mincí.

Přečtěte si článek Thajští veterináři vyjmuli želvě ze žaludku téměř tisíc mincí


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist