https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tichomorske-rostliny-mohou-pomoci-chemickemu-prumyslu-snizit-znecistovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tichomořské rostliny mohou pomoci chemickému průmyslu snížit znečišťování

13.4.2016 01:06 | NOUMÉA (ČTK)
Nová Kaledonie je druhou největší světovou zásobárnou niklu po Austrálii a před Brazílií a Ruskem
Nová Kaledonie je druhou největší světovou zásobárnou niklu po Austrálii a před Brazílií a Ruskem
Niklové doly na francouzském souostroví Nová Kaledonie v Tichém oceánu jsou obvykle synonymem znečišťování. Avšak díky rostlinám schopným nasávat kovy z půdy a uchovávat je v listech by zde mohla vzniknout "zelená" chemie. Na svazích gigantického niklového ložiska v Koniambo na severu souostroví je totiž oplocená parcela plantáže, která ukrývá laboratoře pro chemii inspirovanou přírodou a ekologické inovace (ChimEco).
 

Podnik spadá pod Státní ústředí vědeckého výzkumu (CNRS) a v jeho čele stojí Claude Grisonová. Tato mezinárodně uznávaná chemička a profesorka na univerzitě v jihofrancouzském Montpellier dohlíží na růst endemických rostlin s mimořádnými vlastnostmi, které mohou posloužit chemii odpovídající udržitelnému rozvoji.

"Ty rostliny se uzpůsobily svému prostředí. Mimořádně intenzivně akumulují kovy, které získávají v půdě a pak je skladují v nadzemních částech (listech). Dělají fytoextrakci," cituje agentura AFP Grisonovou. Ta se svým týmem vyvinula postup, který umožňuje využívat staré listy (stelivo) z těchto rostlin a měnit je v ekologické chemické katalyzátory.

Katalyzátory urychlující reakci se široce využívají v kosmetickém a potravinářském průmyslu a ve farmacii a chemii. Chemická politika Evropské unie (REACH), která prosazuje bezpečnost výroby a využívání chemických látek v průmyslu, prodlužuje seznam zakázaných kovů, které jsou přítomny v tradičních katalyzátorech.

"To vysvětluje silný zájem, jaký naše práce vyvolává mezi průmyslníky, kteří hledají alternativy. Tyto biologické katalyzátory jsou navíc účinnější než ty klasické," zdůrazňuje Grisonová. S výzkumem začala v roce 2004 na rostlinách akumulujících zinek v departementu Gard na jihovýchodě Francie. Pak se zaměřila na Novou Kaledonii, která se ukázala být zvláště příhodnou půdou z hlediska geologického potenciálu.

Na experimentální parcele v Koniambo byl zvolen keř Grevillea exul exul, který se využívá pro obnovení vegetace na půdě dolů a který akumuluje hořčík.

Nová Kaledonie je druhou největší světovou zásobárnou niklu po Austrálii a před Brazílií a Ruskem. Nikl byl na tomto souostroví objeven v roce 1864 a první závod na jeho zpracování tam začal fungovat v roce 1879. Dnes, kdy tisíce hektarů zdevastovala těžba, je cílem programu zaštítěného CNRS půdu znovu osadit vegetací a využít rostliny pro zelenou chemii.

Inženýr Cyril Poullain s podporou Kaledonského agronomického ústavu sleduje plantáže, z nichž tři se nacházejí na dolech pobočky SLN francouzské skupiny Eramet, která je na Nové Kaledonii největším soukromým zaměstnavatelem.

"Měřím průměr, výšku a rozpětí rostlin a sleduji jejich úhyn. Cílem je určit nejlepší hnojivo pro jejich růst a obsah kovů," vysvětluje Poullain. Partneři, průmyslníci, SLN a Koniambo Nickel, kterou ze 49 procent vlastní švýcarská společnost Glencore a z 51 procent Kanakové ze Severní provincie Nové Kaledonie, poskytují pozemky, dodávají rostliny a přispívají k údržbě parcel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist