https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tisickrat-energeticky-uspornejsi-internet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Alcatel-Lucent: Tisíckrát energeticky úspornější internet

22. února 2010 | Alcatel-Lucent
Energie spotřebovaná komunikačními sítěmi dnes za jeden den vystačí v roce 2015 na tři roky.

V dnešním moderním světě pravděpodobně všichni vědí, co je to počítač. Je stejně běžný jako automobil. Mezi automobilem a počítačem je však drobný rozdíl. O autech je všeobecně známo, že zatěžují životní prostředí. O využívání internetu už se to ale neví. Přitom podle amerického fyzika Alexe Wissnera z centra pro životní prostředí Harvardské univerzity průměrné vyhledání jediného slova pomocí Googlu vyprodukuje asi 7 g CO2, (podle samotného Googlu se jedná jen o 0,2 g) Příčinou je produkce CO2 při výrobě energie, kterou na vyhledání spotřebují datová centra. Zdá se to málo, ale když si uvědomíme, kolik času denně trávíme užíváním internetu, výsledná čísla narostou do obrovských rozměrů.

Podle studie společnosti ICF International vyprodukuje jen nevyžádaná pošta rozeslaná ve světě za jediný rok 17 000 000 tun CO2. To je množství, které by vyprodukoval průměrný automobil, kdyby ujel 106 250 000 000 km, což je pro představu více než 700krát vzdálenost Země od Slunce. Z těchto čísel vyplývá, že provoz komunikačních sítí je jedním z velkých producentů CO2. Podle Gee Rittenhouse, vedoucího výzkumu v Bellových laboratořích, produkují komunikační sítě každý rok 300 000 000 tun CO2.

Díky uskupení Green Touch se však blýská na lepší časy. Cílem tohoto globální konsorcia, které vzniklo pod vedením Bellových laboratoří, je vytvořit technologie, díky nimž budou komunikační sítě do 5 let minimálně tisíckrát energeticky úspornější než dnes. Již v roce 2015 tak množství energie potřebné dnes na jeden den provozu komunikačních sítí vystačí na celé tři roky. Podle odhadů odborníků by však v budoucnu úspora mohla být dokonce ještě 10 000krát větší než je tomu nyní.

Mezi členy konsorcia patří kromě Bellových laboratoří společnosti Alcatel-Lucent například AT&T, výzkumné laboratoře MIT, Swisscom, Telefonica a další (http://www.greentouch.org/index.php?page=members).

“Díky tomu, že dnes vzájemně komunikujeme novými a z hlediska objemu datového přenosu náročnějšími cestami, přibudou během následujícího desetiletí miliardy uživatelů, kteří budou nahrávat a sdílet svá videa, fotky a informace skrze veřejné i soukromé sítě. V důsledku tohoto nárůstu exponenciálně vzroste také spotřeba elektrické energie nutné pro provoz infrastruktury. To vše vyžaduje okamžitou reakci a redukci emisí,” uvedl Gee Rittenhouse. „Toto konsorcium se ale dívá mnohem dál než jsou jen postupná technologická vylepšení. Jeho cílem je propojit experty a inovace z celého světa a dosáhnout zásadního úspěchu při snižování emisí uhlíku produkovaného celým ICT průmyslem.“

Tisková konference iniciativy Green Touch je k dispozici formou video webcastu na adrese: http://www.greentouch.org/index.php?page=videos

O iniciativě Green Touch
Iniciativa Green Touch je konsorcium předních ICT firem, výzkumných institucí a nevládních organizací. Jeho účelem je nalézt a vyvinout řešení a následně představit architekturu, specifikace, plány a klíčové komponenty nutné ke snížení spotřeby ICT energie na jeden bit, a to tisícinásobně v horizontu pěti let.
Více na www.greentouch.org

O společnosti Alcatel-Lucent
Společnost Alcatel-Lucent dodává poskytovatelům služeb, firemní klientele a státní správě na celém světě řešení, která umožňují koncovým uživatelům využívat hlasové, datové a obrazové komunikace. Alcatel-Lucent je lídr v oblasti pevných, mobilních a konvergentních širokopásmových sítí, IP technologií, aplikací a služeb a využívá bezkonkurenčních technických a vědeckých kapacit Bell Labs, jednoho z největších inovačních center v telekomunikačním průmyslu. S pobočkami ve 130 zemích světa je Alcatel-Lucent místním partnerem s celosvětovým dosahem. Společnost Alcatel-Lucent dosáhla v roce 2009 tržeb ve výši 15,157 miliardy EUR, operuje z Francie a její vedení sídlí v Paříži.


Kontakt:
Aziz Jahić, Ředitel marketingu a komunikace
Alcatel-Lucent
Poděbradská 57, 198 00 Praha 9
+420 266 103 303
+420 603 543 142
aziz.jahic@alcatel-lucent.com

Kontakt pro média:
Petra Kolenská, Account Manager
CoLin s.r.o., Freyova 12, 190 00 Praha 9
+420 283 890 139
+420 739 663 266
petra.kolenska@colin.cz
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist