https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/top-09-chce-mimoradnou-schuzi-snemovny-k-eia-a-dopravnim-stavbam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

TOP 09 chce mimořádnou schůzi Sněmovny k EIA a dopravním stavbám

28.4.2016 23:57 | PRAHA (ČTK)
Opoziční TOP 09 požádala o svolání mimořádné schůze Sněmovny k výstavbě dopravní infrastruktury.
Opoziční TOP 09 požádala o svolání mimořádné schůze Sněmovny k výstavbě dopravní infrastruktury.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Opoziční TOP 09 požádala o svolání mimořádné schůze Sněmovny k výstavbě dopravní infrastruktury. Vláda podle ní svojí nečinností ohrozila výstavbu projektů za víc než 261 miliard korun. TOP 09 to uvedla v dnešní tiskové zprávě s tím, že svolání schůze potvrdila i ODS. Předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát řekl, že žádost o svolání schůze je už podaná.
 

Ministři současné vlády prý ochromili výstavbu celého dopravního systému. Většina nejvýznamnějších realizovaných i připravovaných staveb po celé České republice má neplatnou dokumentaci a projednání posouzení vlivu stavby na životní prostředí, takzvanou EIA, uvedla TOP 09. "Ačkoli o tom tato vláda od začátku svého mandátu věděla, nepodnikla žádné kroky, které by kritickou situaci dokázaly odvrátit," uvedl Laudát.

Problémem se ve středu zabýval sněmovní hospodářský výbor a konstatoval, že za krizovou situaci kolem neuznaných hodnocení vlivu staveb na životní prostředí (proces EIA) může ministerstvo životního prostředí. To prý při tvorbě nového zákona o procesu EIA nevyjednalo výjimku pro stavby se staršími posudky, které nyní neuznává Evropská unie. Laudát však ve výboru neuspěl s návrhem, aby ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vyvodil ze současné situace osobní odpovědnost.

Problémy s posudky na životní prostředí má v Česku 98 dopravních staveb za zhruba 130 miliard korun. Jde o staré posudky vzniklé podle zákona z roku 1992, tedy před vstupem Česka do EU. Ministerstva životního prostředí, dopravy a místního rozvoje už od loňského roku vyjednávají o výjimkách pro tyto stavby, zatím ale bez přesvědčivého výsledku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist