https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trasa-vyletnich-lodi-plujicich-do-benatek-bude-k-mestu-setrnejsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trasa výletních lodí plujících do Benátek bude k městu šetrnější

10.11.2017 07:10 | PRAHA (ČTK)
Od roku 2019 začnou výletní lodě pomalu mizet z kanálu Giudecca, který lemuje náměstí svatého Marka a odděluje čtvrť Dorsoduro od ostrova Giudecca.  Ilustrační snímek.
Od roku 2019 začnou výletní lodě pomalu mizet z kanálu Giudecca, který lemuje náměstí svatého Marka a odděluje čtvrť Dorsoduro od ostrova Giudecca. Ilustrační snímek.
Itálie v úterý schválila plán rozvoje benátské laguny, který podpoří výnosnou turistiku okružních plaveb a zároveň bude šetrný k městu. Výletní lodě budou do laguny vplouvat jinou cestou, nepřiblíží se při tom k náměstí svatého Marka a ty největší z nich budou kotvit na druhé straně zátoky. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na italského ministra dopravy Graziana Delria.
 

"Dnešek je velký den pro všechny Benátčany," komentoval schválení plánu benátský starosta Luigi Brunaro.

Od roku 2019 začnou výletní lodě pomalu mizet z kanálu Giudecca, který lemuje náměstí svatého Marka a odděluje čtvrť Dorsoduro od ostrova Giudecca. Místo toho budou do laguny vplouvat více na jihu trasou, kterou již nyní využívají kontejnerové lodě a ropné tankery.

Největší výletní lodě budou kotvit v průmyslovém přístavu Marghera, který leží naproti dóžecímu městu. Ostatní lodě budou pokračovat do nynějšího terminálu. Připlují k němu ovšem z druhé strany a laguna pod jejich trasou bude muset být prohloubena o několik metrů.

Po ztroskotání lodi Costa Concordia, při němž na západě Itálie v roce 2012 zemřelo 33 lidí, omezila italská vláda okružní plavby výletních lodí u italských břehů, zejména v Benátkách.

"Benátky přišly o téměř půl milionu pasažérů (výletních lodí ročně). Jejich počet klesl z 1,8 milionu v roce 2013 na 1,4 milionu v roce 2017," uvedla Mezinárodní asociace výletních lodí (CLIA).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist