https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/travnate-meze-maji-prekvapivy-smysl-zabranuji-sireni-plevelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Travnaté meze mají překvapivý smysl - zabraňují šíření plevelů

6.12.2011 01:02 | PARIS/PÍSEK (Ecomonitor)
Travnaté pásy jsou teď také jedním z klíčových agro-environmentálních opatření Evropské unie. Snaha o návrat travnatých mezí do krajiny je motivována udržením a zlepšením biodiverzity v intenzivně obhospodařované zemědělské krajině.
Travnaté pásy jsou teď také jedním z klíčových agro-environmentálních opatření Evropské unie. Snaha o návrat travnatých mezí do krajiny je motivována udržením a zlepšením biodiverzity v intenzivně obhospodařované zemědělské krajině.
Travnaté pásy podél okrajů polí podle francouzských vědců nepřispívají k většímu zaplevelení zemědělsky obhospodařovaných ploch. Původní domněnka, že ladem ponechané pásy slouží jako zdroj nejrůznějších obtížných plevelů, se tak ukázala být lichá. píše server BBC.
 

„Oseté travnaté pruhy byly dřív běžně rozšířené podél polí a už tehdy se vědělo, že je to především kvůli jejich přínosu životnímu prostředí,“ tvrdí představitelé týmu francouzských výzkumníků z Národního institutu pro zemědělský výzkum (INRA). „Tato polopřirozená stanoviště se ale bohužel časem vytrácela, jak docházelo ke scelování polí.“

Podle slov výzkumníků řada travnatých mezí také postupně degradovala, alespoň co do počtu rostlinných druhů, a to většinou v důsledku intenzifikace zemědělských technik. Po řadu let byla v zemědělství zaváděna spousta opatření, která měla ochránit vodní zdroje a podpořit obnovu biodiverzity v kulturní krajině. Ale na travnaté lemy se stále nějak zapomínalo. Panovala obava, že by se oseté travnaté pásy mohly stát zdrojem plevelů pro okolní pole. Aby tento častý mýtus vyvrátili, připravili badatelé názorný experiment.

Deset „pokusných“ zemědělských ploch bylo ohraničeno po obvodu pětimetrovými pásy vyseté travnaté zeleně. A následně bylo pozorováno, kolik plevelů pronikne na obdělávanou půdu a také jak se bude měnit druhové složení vmezeřených travnatých lemů v průběhu času.

Výsledek překvapil i Bruna Chauvela, jednoho z vedoucích výzkumu: „Vynětím půdy z obdělávání došlo na polích k prudkému poklesu výskytu plevelů. Řada plevelů, přirozeně kromě těch se semeny šířícími se vzduchem, se nedokáže přesouvat na velké vzdálenosti. Ke svému vývoji potřebují malá semena plevelných rostlin nalézt narušenou, respektive holou půdu, aby mohla začít po dopadu ihned klíčit. V konkurenci vzrostlého travnatého lemu se však nedokážou prosadit a vysetý pás podél pole slouží jako ta nejlepší bariéra vůči šíření většiny známých plevelů.“

Článek byl uveřejněn 6. 11. 2011 na serveru BBC pod názvem „Field margins 'help control weed dispersal'“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist