https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trebicska-firma-vyrabi-stavebni-dilce-z-odpadnich-plastu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třebíčská firma vyrábí stavební dílce z odpadních plastů

27.7.2017 08:30 | TŘEBÍČ (ČTK)
Nová technologie Polybet využívá zejména PET lahve, fólie a obdobné termoplasty jako pojivo v takzvaném polymerním betonu.
Nová technologie Polybet využívá zejména PET lahve, fólie a obdobné termoplasty jako pojivo v takzvaném polymerním betonu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | VIA ALTA
Třebíčská firma VIA ALTA vyvinula ve spolupráci s vědci Lotyšské univerzity a ČVUT Praha technologickou linku na výrobu stavebních dílců z odpadních plastů. Nová technologie Polybet využívá zejména PET lahve, fólie a obdobné termoplasty jako pojivo v takzvaném polymerním betonu. Z něho se pak vyrábí dlažba, obrubníky, svahové tvárnice, prvky mobiliářů a další produkty pro stavebnictví.
 

"Polymerní beton je směsí termoplastických polymerů, které mají funkci pojiva, a širokého spektra použitelných plniv, jako je písek, štěrk, odpadní sklo, drcený stavební odpad a další," uvedl ředitel společnosti VIA ALTA Jakub John. Polymerní beton má podle něj shodné nebo lepší mechanické vlastnosti než klasický beton, navíc je levnější.

Podle Johna se v ČR každoročně vyprodukuje přes 600.000 tun plastového odpadu, který se může stát materiálem pro další využití. Nová linka navíc může pomoci i v oblasti recyklace solárních panelů, kde je jednou z jejích překážek využitelnost kaleného skla znečištěného nanášenými vrstvami. "Pro sklárnu je to téměř nepoužitelný materiál, pro Polybet ideální plnivo," dodal John.

Linka je podle něj nyní v pilotním provozu, za rok by měla zpracovat 300 tun plastu a vyprodukovat 1000 tun výrobků.

Společnost VIA ALTA poskytuje komplexní inženýrský servis a dodávky v oblasti technologií odpadů a průmyslové technologie. Na trhu působí 13 let, nyní má 20 zaměstnanců. Před časem vyvinula mimo jiné ve spolupráci s brněnskou Mendelovou univerzitou technologickou linku na výrobu paliva z biologicky rozložitelného odpadu. Umožňuje zpracovat na palivo odpady, které se vozí do kompostáren nebo do bioplynových stanic.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

28.7.2017 06:41
je skvělé, že nějaká firma začala více využívat odpadní plast, jenže to podstatné, co musíme udělat, je snížit PRODUKCI PLASTU jako takovou.
Proč všechny ty pytlíky, PETky a spol....? Recyklace je krásná věc, naučila lidi zajímat se o životní prostředí, ale neprodukovat a nehromadit je ještě krásnější. Mnoho jídla je mnoho výkalů. Lao-c'
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

28.7.2017 08:32 Reaguje na Katka Linke
Bože, bože vy by jste nejraději balila zboží do včerejších novin.

Ten plurál se týká koho?

To tak jeden odnaučoval koně žrát, 10-tý den mu chcíp a on děl, kdyby jsi to vydržel ještě jeden den, tak ses to naučil.
Odpovědět

Jan Škrdla

28.7.2017 15:12 Reaguje na Katka Linke
Minulý měsíc mě zaujal článek zabývající se balenou vodou:

https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/pribeh-balene-vody-vzdycky-to-byl-napad-za-vsechny-prachy

Jinak pamatuji, když bylo skoro všechno ve skle a zálohované a voda se pila z kohoutku. Není to tak dávno.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist